RU  UA  EN

Середа, 1 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

1 травня

30 квітня

Всі новини

Мобілізація в Україні: відомий журналіст зробив несподівану пропозицію

Журналіст Юрій Бутусов виступив за проведення сьомої хвилі мобілізації, але закликав набрати досвідчених військових, які пройшли передову раніше.

Про це він написав у статті для ZN.UA.

За його словами, контрактники, яких активно набирали в цьому році, переважно служать в тилу. Між тим, некомплект особового складу в цілому по сухопутним військам становить приблизно 50%, чисельність підрозділів на передовій просідає до 40%. Бутусов також спрогнозував, що після недавнього указу президента про демобілізацію 6-ї хвилі чисельність бойових частин скоротиться до 20-30% від штатної чисельності.

Проблемою, на його думку, є також, що далеко на всі на передовій боєздатні.

Бутусов в цілому розкритикував нинішню систему в ЗСУ. На його думку, керівництво не готує належним чином особовий склад, погано фінансує низи, неефективно проводить реформи, багато бреше і надмірно роздуло штат в тилу.

"Структура ЗСУ і МО нині — великий колгосп, де багато службовців і мало воюючих там, де військові потрібні насамперед. Відхід 6-ї хвилі оголює проблеми і змушує задуматися: жодних структурних реформ в армії не сталося. Якщо відкинути брехню і хвастощі в "Фейсбуці" і по телебаченню, і подивитися на реальність, то в армії змінилося одне: з'явився кістяк офіцерів і солдатів з бойовим досвідом, фанатів війни, патріотів, які будуть боротися, незважаючи ні на що", - заявив журналіст.

На його думку, саме ці люди повинні бути покликані на передову в рамках чергової хвилі мобілізації. Тим більше, що, за його словами, умови для служби у мобілізованих кращі, ніж у покликаних за контрактом.

"Перш за все, у мобілізованого чітко обмежений термін служби, він може зберігати своє місце роботи, якість його забезпечення нітрохи не гірше, ніж у контрактника. Командування сухопутних військ неодноразово зверталося до керівництва Генерального штабу з пропозицією провести 7-ю хвилю мобілізації. І це пропозиція в даній ситуації представляється найбільш розумною", - заявив Бутусов.

"7-я хвиля повинна бути хвилею мобілізації добровольців з бойовим досвідом. При цьому рівень їх забезпечення та умови служби повинні бути радикально переглянуті. Будь-який професійний солдат і офіцер, будь ефективний воїн важливіший, ніж будь-яка зброя. Людина — це найефективніша зброя в сучасній війні. І цю зброю потрібно максимально точно і грамотно застосовувати. Кадрову кризу в армії вже не можна приховати брехнею Генерального штабу. Кампанія з призовом на контракт, судячи з результатів, провалена. І це наша загальна проблема", - підкреслив він.

Як повідомляв "Апостроф", раніше заступник начальника Генерального штабу ЗСУ Володимир Талалай запевнив, що "сьомої хвилі" мобілізації не буде.