RU  UA  EN

Неділя, 28 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

28 квітня

27 квітня

Всі новини

Сьогодні православні та греко-католики святкують Водохреща

19 січня православні та греко-католицькі християни відзначають Хрещення Господнє. Це третє і завершальне свято різдвяно-новорічного циклу, до якого входять День Святого Миколая і Різдво. Свято Хрещення також називають Йордан - на честь річки, в якій хрестили Ісуса Христа.

Хрещення пов'язано з подіями євангельської історії: коли Христос досяг 30-річного віку, він прийняв хрещення від Івана Хрестителя. А коли вийшов на берег Йордану, з небес почувся голос Бога-Батька, який назвав Ісуса своїм сином, і на нього в образі голуба зійшов Святий Дух. Вважається, що це свято засвідчує таїнство Святої Трійці.

За віруваннями, на Водохреща вода стає цілющою і зберігає ці властивості протягом року. Православні та греко-католики цього дня освячують воду в церквах. Крім того, прийнято занурюватися в ополонку. Перед зануренням потрібно тричі перехреститися і тричі зануритися з головою зі словами "В ім'я Отця і Сина, і Святого Духа". Занурення - добровільне, якщо є гіпертонія, ревматизм, атеросклероз або гострі хронічні захворювання, то краще цього не робити.

Після Водохреща починається весільний сезон, який триває до Великого посту.

Раніше "Апостроф" повідомляв, що вчені зробили важливу заяву про гробницю Христа в Єрусалимі.