RU  UA  EN

Середа, 1 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

1 травня

Всі новини

Кернес відмовився перейменовувати проспект Героїв Сталінграда

Харківський міський голова Геннадій Кернес відмовився перейменовувати проспект Героїв Сталінграда в честь бійця 93 ОМБр Мирослава Мисли, який загинув в Луганській області в ході проведення АТО.

Про це йдеться в його відповіді на петицію.

"Для перейменування проспекту Героїв Сталінграда в місті Харкові підстави відсутні", - йдеться в документі.

"Сталінградська битва – бойові дії між радянськими і німецькими військами 17.07.1942-02.02.1943. У Сталінграді остаточно був зупинений німецький натиск на схід. Звідти, з берегів Волги, почалося вигнання загарбників з окупованих територій. Сталінградська битва була переламним моментом у Другій Світовій війні, на чому наголошують провідні історичні джерела різних країн. Сталінградська битва (Stalingrad battle) є по суті власним ім’ям визначної історичної події. Визволення Харкова як в лютому, так і в серпні 1943 року було логічним продовженням подій Сталінградської битви", - відзначається у відповіді.

Кернес посилається на висновки робочої групи з опрацювання питань, пов'язаних з виконанням Закону України "Про засудження комуністичного і націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів в Україні і заборону пропаганди їх символіки".

"Згідно із пп. є п. 4 ч. 1 ст. 1 Закону України «Про засудження комуністичного та націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів в Україні та заборону пропаганди їхньої символіки» до символіки комуністичного тоталітарного режиму не віднесені назви топонімів, пов’язані з опором та вигнанням нацистських окупантів з України. Сталінград – найменування м. Волгоград у 1925-1961 рр., Сталінградська битва – власне ім’я, найменування події, похідне від найменування міста. Виходячи з цього, згаданою вище робочою групою було визначено, що назва проспекту Героїв Сталінграда під дію зазначеного Закону не підпадає", - йдеться у відповіді Кернеса.

Раніше "Апостроф" повідомляв, що в мережі висміяли несподівану заяву ГПУ по Кернесу і Добкіну.