RU  UA  EN

Субота, 4 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

4 травня

Всі новини

ЗМІ навели тривожні дані щодо могил відомих українців у Чехії

На Ольшанському кладовищі в Празі, де були ексгумовані останки українського письменника Олександра Олеся, поховано багато відомих українців і доля їх могил також знаходиться під питанням.

Про це пише "Радіо Свобода".

Зокрема, на цвинтарі похований киянин Юрій Вовк – один з найбільш шанованих художників міжвоєнної Праги, ім'я якого добре знають і чеські мистецтвознавці. Його могила знаходиться під загрозою знищення.

Схожа доля може чекати і поховання in memoriam на Ольшанському кладовищі голови дипломатичної місії Української народної республіки в Чехословаччині, поета і перекладача, близького приятеля Лесі Українки Максима Славінського (заарештований НКВС у Празі, помер від катувань в Лук’янівській тюрмі в Києві), а також на могили міністра пошт і телеграфу уряду УНР, посла УНР у Відні Григорія Сидоренка, члена Української центральної ради, генерального судді УНР Сергія Шелухіна, вченого, заступника міністра фінансів в уряді УНР Аполінарія Маршинського, посла УНР в Лондоні Миколи Стаховськогою, посла УНР в Угорщині, лікаря і політика Люція Кобилянського.

До невпізнанности зруйнована могила винахідника і мецената Олександра Ярошевського, чия опіка підтримала не одного українця в Чехії.

Вже немає – перекопали – могили письменника, дипломата і перекладача Василя Короліва-Старого і його дружини – письменниці Наталени Королеви на цвинтарі Святого Вацлава в Мєлніку.

Як повідомляв "Апостроф", Кабінет міністрів України схвалив рішення про перевезення з Чехії останків письменника Олександра Олеся та перепоховання їх на Лук'янівському цвинтарі в Києві.