RU  UA  EN

Неділя, 5 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

5 травня

4 травня

Всі новини

Українці зупинили "старіння" Польщі і врятували її економіку - Bloomberg

Понад мільйон трудових мігрантів з України зупинили "старіння" Польщі і допомогли утримати її економічне зростання. Про це йдеться e матеріалі Bloomberg.

Рекордні 1,3 мільйона українських заробітчан в Польщі утримали населення Польщі від старіння на п'ять років і допомогли стримати зростання заробітної плати при стабілізації економіки, яка перебувала на межі кризи на початку 2016 року, приводить видання висновки польских експертів.

В результаті Центральний банк Польщі зміг зміцнити стабільні процентні ставки, залишаючи їх на історичному мінімумі у 1,5%, а економічне зростання Польщі наближається до 3% в 2017 році.

"Приїзд одного мільйона українців показав, що демографія - це не доля", - зазначив економіст з Barclays Plc Томаш Веладек.

Так, число українських заробітчан, які приїхали до Польщі, можна порівняти з кількістю мігрантів, які приїхали до Німеччини у 2015-2016 роках.

Як зазначає Bloomberg, залишати рідну країну українців змушує дворічний економічний спад, анексія Криму в 2014 році і затяжна війна на сході країни. А Польщу вони обирають через близькі культурні і мовні зв'язки, а також зручний транзитний маршрут. При цьому імміграційний експерт польського союзу підприємців і роботодавців Якуб Бінковський зазначив, що в активізації української імміграції до Польщі присутня "не тільки економічна, а й політичну причина".

В цілому, за оцінками польського союзу підприємців і роботодавців, Польща потребуватиме 5 млн робочих протягом 20 років, щоб зберегти темпи економічного зростання.

Як повідомлялося раніше, влада Польщі розробляють зміни до міграційного законодавства країни, які дозволять залучити більше робітників зі Сходу Європи, зокрема з України.