RU  UA  EN

Понеділок, 13 травня
  • НБУ:USD 39.40
  • НБУ:EUR 42.15
НБУ:USD  39.40
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

13 травня

Всі новини

Підлість і абсурд: Геращенко поділилася сумними результатами переговорів у Мінську

Представники бойовиків "ДНР" і "ЛНР" зірвали переговори в Мінську в гуманітарній підгрупі Тристоронньої контактної групи (ТКГ), які стосувалися звільнення українських заручників, які перебувають в Окремих районах Донецької і Луганської областей (ОРДЛО).

Про це повідомила перший заступник голови Верховної Ради, представник України в гуманітарній підгрупі ТКГ Ірина Геращенкона своїй сторінці у Facebook.

За її словами, бойовики заявили, що вони будуть обговорювати списки на звільнення тільки з представником України Віктором Медведчуком, який сьогодні не зміг взяти участь в засіданні.

Крім того, за словами Геращенко, представники ОРДЛО вимагають продовження процедури верифікації (перевірки) осіб на обмін, причому навіть тих, які вже знаходяться на волі або переїхали на територію окупованого Донбасу і не можуть бути за законом верифіковані.

Ще однією проблемою, за словами Геращенко, є те, що багато ув'язнених або спільники бойовиків, які перебувають в списках на обмін, не хочуть повертатися в ОРДЛО.

"Також в ультимативній формі ОРДЛО вимагає амністії. Про що вони заявили і на гуманітарній підгрупі, і на ТКГ", - зазначила представник України.

Далі, продовжує Геращенко, бойовики вимагають звільнення осіб, яких не може бути передано у рамках мінського процесу: беркутівців, причетних до вбивств на Майдані, винних у трагедії 2 травня, просто вбивць.

"Абсурдність цих дій очевидна. Підлість також очевидна. Це сценарій затягування звільнення заручників", - написала Геращенко.

Вона підкреслила, що Україна вимагає звільнення всіх незаконно утримуваних в ОРДЛО громадян України і заради цього готові передати бойовикам всіх, хто є в списках ОРДЛО, і де українське законодавство дозволяє процедуру помилування.

"Ми готові в червні вийти на звільнення. Головне згоду і бажання іншої сторони, якого сьогодні не було продемонстровано", - підсумувала Геращенко.

Нагадаємо, раніше Ірина Геращенко повідомила, що кількість заручників, яких утримують бойовики "ДНР/ЛНР", досягло 127 осіб.