RU  UA  EN

Середа, 8 травня
  • НБУ:USD 39.20
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.20
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

8 травня

Всі новини

​Перший бойовий генерал України: хто такий новий командувач АТО Михайло Забродський

Новим командувачем силами АТО сьогодні став Михайло Забродський, перший бойовий генерал незалежної України.

"Апостроф" вирішив розповісти докладніше про цю легендарну особистість.

Є спадковим військовим. Народився в 1973 році в Дніпропетровську, однак військову освіту з 1989 по 1994 рік отримував в Санкт-Петербурзі, у військово-космічної академії імені Можайського. Після закінчення інституту ще 5 років прослужив у Збройних силах РФ за контрактом. По завершенню контракту повернувся в Україну, де продовжив службу на посаді командира взводу в 95-й бригаді. Поступово просувався по службі і в 2013 році очолив 95-ту окрему аеромобільну бригаду.

Широку популярність Забродський отримав завдяки успішному 470-кілометровому рейду по Донецькій та Луганській областях. На той момент ще полковник Забродський командував підрозділами 95-ї омбр, які протягом рейду 170 км пройшли з боями, при цьому велика частина операції проходила по тилах бойовиків ДНР і ЛНР.

24 августа 2014 на параде по случаю 23-й годовщины Независимости Украины Забродский возглавлял колонну бойцов АТО Facebook Валерий Гелетей
1 / 1
Михаил Забродский, 24 августа 2014 года Facebook Валерий Гелетей
1 / 1
Михаил Забродский, 24 августа 2014 года zhzh.info
1 / 1
8 сентября 2014 года президент Украины Петр Порошенко вручил военные награды за мужество и совесть участников АТО Пресс служба президента Украины
1 / 1
26 мая 2015 года Михаил Забродский принял участие в боевых учениях отмобилизованных "крылатых пехотинцев" и опытных "киборгов"на учебных местах общевойскового полигона высокомобильных десантных войск ВС Украины в Житомирской области zhzh.info
1 / 1
Михаил Забродский zhzh.info
1 / 1
Михаил Забродский Пресс-служба ВДВ
1 / 1
Михаил Забродский Facebook Oleksandr Klymenko
1 / 1
Михаил Забродский Пресс-центр штабу АТО
1 / 1

Підтримку 95-й бригаді в різні періоди рейду здійснювали 25, 30 і 51-а бригади ЗСУ. Операція проходила з 19 липня по 10 серпня. За цей час бригада, якою керував Забродський, втратила 13 бійців. При цьому було зачищено безліч позицій бойовиків, які просто не очікували удару сил АТО з тилу. Підрозділам ВСУ вдавалося з мінімальними втратами захоплювати добре укріплені позиції бойовиків, звільняючи при цьому з оточення підрозділу 24, 72 і 79-ї бригад.

Американський військовий експерт Філіп Карбер пізніше високо оцінив командування операцією Забродским, назвавши цю операцію найдовшим військовим рейдом у світовій історії.

24 серпня 2014 року Забродський вже командував зведеним парадним батальйоном учасників АТО на Параді з нагоди дня Незалежності. З березня 2015 року був командувачем Високомобільними десантними військами України. У червні 2015 року керував силами АТО в ході боїв за Мар'їнку.

Варто також зазначити, що під час війни Забродський продовжив навчання, у червні 2017 року закінчив Національний університет оборони України імені Івана Черняховського, отримавши диплом магістра.

Забродський нагороджений званням Героя України з врученням Ордена "Золота зірка", Орденом Богдана Хмельницького III ступеня, Орденом Данила Галицького та іншим. У даний момент знаходиться в званні генерал-лейтенанта.