RU  UA  EN

Субота, 20 квітня
  • НБУ:USD 39.55
  • НБУ:EUR 42.10
НБУ:USD  39.55
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

20 квітня

19 квітня

Всі новини

Нічого не врятує: вчений спрогнозував Керченській мосту сумне майбутнє

Будівельникам Керченського мосту не вдалося зістикувати металеві прольоти на ділянці "Насип - Фарватер" через нерівномірне осідання основних опор.

Про це розповів кандидат геолого-мінералогічних наук, старший науковий співробітник Інституту водних проблем Російської академії наук Юрій Медовар.

"Уже казали, що там будувати його взагалі не можна. Я в курсі, що там пішла нестиковка за рахунок нерівномірного осідання основних опор. Ось на самому початку, коли вони спорудили центральну арку, яка вагою 10 000 тонн, просадка пішла нерівномірно. Осідання повинно бути, тому що це такі грунти, глина, обов'язково йде просадка. Природно під навантаженням. А то, що надмірно плавуча глина, нерівномірно. Якби було навіть рівномірно, було б нормально. Але там, по-моєму, вона пішла з самого початку в радіусі півметра. Тепер, звичайно, не стикуються ці речі. Ось так все і буде йти", - розповів експерт.

За словами Медовара, існує єдиний вихід з ситуації, що склалася - міст треба розібрати і на цьому ж закінчити.

"Але вони чомусь вперлися. Заради Путіна роблять всю цю справу далі. Будемо дивитися. Розумієте, цей міст ще не закінчений, по ньому ще ніхто не їздив і вже нерівномірне осідання. А коли поїдуть всілякі паровози з шестідесятитонними цистернами, там ще буде 10 000 тонн, і відповідно все це спливе далі. Мій прогноз, що будувати там не можна, тому що там не можна будувати", - додав він.

Вчений підкреслив, що будівництво мосту в тому місці було провальним спочатку, оскільки такі мости можна будувати тільки на скельних породах.

"Це арочний міст. А що в СНИП було написано? Арочний міст можна будувати тільки на скельних породах. Граніт і т.д., який тримає і не просаживается. А на глині будувати не можна. І ще досить цікава інформація, що туди ставлять якісь датчики, які зможуть захистити міст від дев'ятибального землетрусу. Я взагалі "випав", тому що землетрус буде відбуватися не на поверхні моря, а внизу. І незрозуміло як піде плита, поперечна хвиля, поздовжня хвиля. А можете собі уявити 9-бальний шторм в Керченській протоці? Від моста нічого не залишиться відразу і ніякі датчики не врятують", - підсумував експерт.

Як повідомляв "Апостроф", в мережі з'явилися фото і відео з місця будівництва Росією Керченського мосту в окупований Крим, зроблені в перші дні 2018 року.