RU  UA  EN

Пʼятниця, 26 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

26 квітня

Всі новини

В'ятрович розповів про ситуацію зі скасуванням святкування 9 травня в Україні

Пропозиція про перенесення вихідного дня з 9 на 8 травня поки не знайшло підтримку уряду, але ініціатори пропозиції мають намір надалі домагатися прийняття такого рішення.

Про це у своїй колонці на "Апострофі" пише директор Українського інституту національної пам'яті Володимир В'ятрович.

"Наша пропозиція щодо перенесення вихідного дня з 9 травня на 8-ме залишається актуальною. Україні слід відзначати річницю завершення Другої світової війни в Європі разом з усією Європою, тому треба говорити про 8 травня як про вихідний день. І ми намагатимемося і в подальшому пропонувати цю ідею", - відзначає він.

За словами історика, 9 травня є радянською спадщиною і часто використовується проросійськими силами у власних інтересах і для створення провокацій.

При цьому ініціатори перенесення вихідного мають намір звернутися за допомогою до депутатів, якщо їм не вдасться домогтися прийняття рішення своїми силами.

"Ми працюємо над тим, щоб Верховна Рада підтримала таке рішення, і сподіваємося, що підтримка буде. Публічно ми таку ініціативу вже висловили, підготувавши відповідний законопроект. Ми подали його на погодження з Міністерством культури. На жаль, там поки не підтримали цей законопроект. Якщо нам не вдасться переконати Міністерство культури, то ми працюватимемо з окремими депутатами і подаватимемо його як депутатський", - говорить В'ятрович.

Детальніше про декомунізацію свят читайте в матеріалі на "Апострофі": Травневі свята і не тільки: в Україні хочуть скасувати зайві вихідні.