RU  UA  EN

Четвер, 25 квітня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

25 квітня

Всі новини

В Україні розповіли, як Путін хоче використати українських політв'язнів

Президент Росії Володимир Путін хоче використати українських політв'язнів для призупинення економічних санкцій.

Про це "Апострофу" розповів аналітик Українського інституту майбутнього Ігар Тишкевич.

"Для ЄС будь-які зрушення щодо політичних в'язнів є умовою для потепління відносин між країнами. Путін намагається піти шляхом, який продемонстрували Судан і Білорусь, коли країни, що знаходяться під санкціями, не виконували жодної з умов для їх скасування, але демонстрували так званий прогрес, і санкції припинялися", - підкреслив аналітик.

За його словами, є кілька аспектів, за якими Кремль намагається продемонструвати "прогрес".

"По-перше, це ідея про миротворців у викладенні Путіна. До речі, зараз вже ніхто не згадує, що це була ідея України. По-друге, згода на консультації Волкера-Суркова, а після того, як ці переговори зайшли в глухий кут, згода на відновлення роботи "нормандської четвірки". Тобто РФ нібито демонструє бажання діалогу, а в понятті європейських політиків – це прогрес. Цього може бути достатньо для припинення окремих пакетів санкцій, а якщо процес триватиме і далі, то необхідний якийсь красивий жест", - зазначив він.

Тишкевич нагадав, що в Білорусі та Судані в якості такого красивого жесту провели звільнення частини політв'язнів.

"У Судані рахунок пішов на тисячі, у Білорусі звільнили шість осіб. Цього виявилося достатньо для того, щоб країни ЄС проголосували за призупинення санкцій проти цих держав. Наприклад, [президент Судану] Омар аль-Башир – це людина, яка звинувачується в геноциді, ці факти підтверджені міжнародним судом, але для європейських політиків він вже рукопожатний, тому що Судан став потрібним, у цьому регіоні знайшли вуглеводні і рідкоземельні метали. Путін не менше потрібен для частини європейських політиків", - зауважив він.

Так, Путін очікує найбільш вигідного для нього моменту, щоб звільнити українського режисера Олега Сенцова, голодування якого триває вже більше місяця.

"Усе інше – пил в очі та відтягування часу. Як тільки Кремль викриє вигідний для себе момент, він відпустить в'язнів протягом лічених годин", - підсумував аналітик.

Більше про шанси домогтися звільнення всіх політв'язнів читайте в матеріалі "Апострофа" - Кремль пішов шляхом Африки: рішення щодо Сенцова прийняли, але його заблокував Путін.