RU  UA  EN

Субота, 27 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

27 квітня

26 квітня

Всі новини

Чому в Україні люди йдуть з армії: названо 7 головних причин

Можна виділити сім головних причин, через які українці припиняють службу в армії.

Про це розповів український журналіст Юрій Бутусов, повідомляє "Дзеркало тижня".

Найбільшим подразником для військовослужбовців можна назвати обмеження на ведення бойових дій. Так, в 2014 році на службу в Міноборони і Міністерство внутрішніх справ України пішло близько 100 тисяч осіб, 70 тис. з яких попрямували в зону АТО, - в українців була потужна мотивація. Однак, станом на сьогоднішній день трактування умов Мінських угод командуванням, жорсткі заборони на ведення бойових дій, обмеження на витрату боєприпасів діють як серйозні демотиватори.

"Колгоспний принцип" організації держструктур в Україні, - порядок в частині визначається розумінням самого командира, і його авторитет, а також дружні стосунки в колективі є головною запорукою збереження бійців на службі.

Служба в ЗСУ і Нацгвардії залишилася на рівні 1970-их років і організована за радянськими канонами і книгою генерала радянської школи Усмана Уразова. "Найбільшим покаранням для кращих бійців є перебування на базі своєї частини, - підкреслив Бутусов. - Абсурд, але радянський досвід муштри солдат строкової служби в армії вже зниклої в XX столітті держави використовують для організації служби під час війни у XXI столітті, в армії демократичної держави, укомплектованої виключно військовослужбовцями контрактної служби".

Ще одним важливим фактором є відсутність у військовослужбовців особистого часу, - більшість дорослих контрактників мають одну ротацію на 7-8 місяців, постійні перевірки та роботу в позаурочний час.

Також залишають бажати кращого матеріальні умови служби, - бійці змушені постійно займатися такими далекими від війни речами як караули, наряди, ремонти, прибирання і мають при тому в середньому по 7-10 тисяч гривень, які могли б заробити і в цивільних умовах при фіксованому графіку . "Армія в жодній країні світу не є вигідним бізнесом, але в нашій армії високі зарплати потрібні для того, щоб боєць мав матеріальну можливість забезпечити себе додатковою екіпіровкою на фронті, щоб мав можливість утримувати сім'ю", - зауважив журналіст.

Ще однією причиною відходу українців з армії він назвав зрівнялівку: "Навіщо воювати на передовій, якщо у солдатів і офіцерів куди більш комфортні умови служби у військово-навчальних закладах і центрах, грошей там платять не менше, а нерідко навіть більше, за діючими нормативами, а відповідальності на порядок менше. Навіщо рвати жили на службі, якщо все одно ставлення до тих, хто служить заради зарплати, і до справжнього воїна буде однаковим?".

Сьомим фактором є відсутність соціальної інфраструктури та службового житла на базах, яке змушує сімейних людей припиняти службу.

Як повідомляв "Апостроф", в 2018 році армія України увійшла в ТОП-30 найсильніших армій світу.