RU  UA  EN

Субота, 27 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

27 квітня

Всі новини

Скандал навколо екстрадиції Тумгоєва: ГПУ прийняла важливе рішення

Генпрокуратура відкрила кримінальне провадження за статтею "Службова недбалість", яка могла привести до помилкової екстрадиції в РФ інгуша Тимура Тумгоєва.

Про це повідомила в Facebook прес-секретар генерального прокурора Юрія Луценка Лариса Сарган.

"Сьогодні, 19 вересня, в ЄРДР були внесені відомості про відкриття кримінального провадження за ч. 2 ст. 367 (службова недбалість) Кримінального кодексу України щодо перевірки обставин екстрадиції Тумгоєва в РФ і можливої наявності в діях посадових осіб ГПУ, СБУ, МВС і ДМСУ ознак службового недбальства шляхом проведення досудового розслідування", - написала вона.

Також Сарган повідомила, що 19 вересня, генеральний прокурор Юрій Луценко провів зустріч з командиром 8-го батальйону Української добровольчої армії Андрієм Червнем і командиром батальйону імені шейха Мансура Муслімом Чеберлоєвським, на якій навів аргументи і позицію ГПУ в даному питанні.

"Якщо в результаті розслідування буде встановлено, що Тумгоєв захищав Україну на Донбасі, то той, хто знав і приховав цей факт при екстрадиційної перевірки, повинен бути покараний в рамках кримінального провадження", - заявив Луценко.

Він підкреслив, що дотримується позиції - жоден іноземний громадянин, який воює на українській стороні проти російських окупантів і сепаратистів на Донбасі, не може бути виданий Росії".

Крім того, Сарган повідомила, що Луценко буде ініціювати спільну нараду з міністром внутрішніх справ Арсеном Аваковим щодо обговорення питання про надання Державною міграційною службою за спрощеною процедурою посвідки на проживання іноземцям, які захищають незалежність України і займаються волонтерством на сході країни.

Як повідомляв "Апостроф", інгуша Тимура Тумгоєва було затримано в Харкові українськими силовиками і передано ФСБ Росії.