RU  UA  EN

Пʼятниця, 19 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

18 квітня

Всі новини

Стало відомо, скільки українців вважають УПА борцями за незалежність

Майже половина українців (45%) підтримують ідею визнання ОУН-УПА учасниками боротьби за державну незалежність України, 33% мають протилежну думку, 23% не змогли відповісти.

Такі дані опитування, проведеного Соціологічною групою "Рейтинг" у вересні-жовтні 2018 року, передає РБК-Україна.

Як відзначають соціологи, з початку досліджень в 2010 році рівень підтримки цієї ініціативи виріс в 2,5 рази.

Найбільше прибічників ОУН-УПА, - на Заході (80%). У Центрі таких респондентів 45%. Тих, хто дотримується протилежної думки найбільше серед жителів Півдня і Сходу (відповідно 52% і 46%). Щодо тих, хто підтримує ідею визнання ОУН-УПА - серед них більше забезпечених і людей з високим рівнем освіти.

Половина опитаних (51%) згодні з тезою про те, що під час Другої світової війни воїни ОУН-УПА захищали свою Батьківщину. Рівень підтримки останньої тези аналогічний минулому року. (в порівнянні з 2012 зріс в 1,5 рази).

Половина респондентів (56%) позитивно ставляться до ідеї примирення солдатів Радянської армії та ОУН-УПА. 22% висловили протилежну думку, ще 23% не визначилися з відповіддю.

Опитування було проведено 27 вересня - 4 жовтня 2018 року серед 2000 респондентів по всій Україн, за винятком окупованих Росією територій. Помилка репрезентативності дослідження: не більше 2,2%.

Нагадаємо, в квітні 2015 року Верховна Рада України прийняла закон "Про правовий статус і вшанування пам'яті борців за незалежність України в ХХ столітті". Борцями за незалежність України в XX столітті визнаються особи, які брали участь у всіх формах політичної, збройної та іншої колективної та індивідуальної боротьби за незалежність України.