RU  UA  EN

Пʼятниця, 3 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

3 травня

Всі новини

Google присвятив дудл відомому українцю

Google присвятив святковий дудл відомому дитячому письменнику Миколі Носову, який народився 23 листопада 110 років тому.

Письменник зображений разом зі знаменитим персонажем своїх книг - Незнайкой.

Микола Носов народився в Києві. Дитинство провів в Ірпені. Потім сім'я жила на вулицях Глибочицькій, Борщагівській і на Маріїнсько-Благовіщенській (нині Саксаганського). Батько працював артистом-естрадникам. У майбутнього письменника були брати Петро (старший) і Борис (молодший) і молодша сестра Лариса. У молодості хотів стати хіміком, але пізніше передумав і вступив до Київського художнього інституту. Там він захопився фотографією і кінематографом, а через два роки перевівся в московський інститут.

Дитячі оповідання Носов почав публіковати у віці 20 років в 1938 році. Однак слава до нього прийшла лише після закінчення Другої світової війни. Перше оповідання Носова було опубліковано в 1938 році, називалося воно "Витівники". Потім були опубліковані інші оповідання: "Живий капелюх", "Огірки", "Чудові брюки", "Мишкова каша", "Городники", "Фантазери". Але найбільш відомим твором письменника стали книги про пригоди Незнайка: "Винтик, Шпунтик і пилосос", "Пригоди Незнайка та його друзів", Незнайко в Сонячному місті "і" Незнайко на Місяці ".

Не дивлячись на те, що Носов родом з Києва, він писав тільки російською мовою. На українську мову твори переклав Федір Маківчук.

Як повідомляв "Апостроф", Нобелівський лауреат з літератури Світлана Алексієвич отримала премію Honorary Central European ("Почесний громадянин Центральної Європи"). Нагороду їй дали за внесок в розвиток демократії і громадянського суспільства.