RU  UA  EN

Четвер, 2 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

2 травня

1 травня

Всі новини

Рішення Синоду Вселенського патріархата по Томосу: з'явилося пояснення подальших кроків

Схвалені на Синоді Вселенського патріархату пропозиції до статуту української православної церкви будуть передані єпископам, які на об'єднавчому соборі повинні будуть розглянути статут і вибрати предстоятеля церкви.

Про це в ефірі телеканалу "ТСН" розповів радник президента України Ростислав Павленко.

За його словами, об'єднавчий собор буде скликаний в найближчі дні.

"Пояснюю логіку того, що відбувалося. Підготовлені хартії устрою нової церкви, вони побудовані на основі Томосу. Положення Томосу поклали в основу цих пропозицій до статуту. Ці пропозиції будуть передані українським єпископам, які зберуться на Собор. Собор буде скликаний за пропозицією патріарха Варфоломія вже ближчими днями. Цей Собор буде проведено в грудні в Києві. На цьому Соборі буде розглянуто Статут Церкви з урахуванням цих пропозицій. Їх сенс - це якраз внесення положень Томосу. Собор також обере предстоятеля церкви", - зазначив Павл енко.

Далі, каже радник президента, предстоятель повинен буде поїхати до Константинополя, відслужити спільно з Вселенським патріархом і там йому буде вручено Томос.

"Саме тому цей документ зараз не показується, він непублічний, тому що він є унікальним документом, який вручається один раз одній людині - предстоятелю незалежної церкви", - підкреслив Павленко.

"Найголовніше, що все відбувається в суворій відповідності з канонами православної церкви", - також додав він.

Детальніше про надання томосу про автокефалію української церкви читайте в матеріалі "Апострофа": На фініші до Томосу: хто і як очолить єдину церкву в Україні.