RU  UA  EN

Субота, 11 травня
  • НБУ:USD 39.40
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.40
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

11 травня

10 травня

Всі новини

Глава УПЦ МП відреагував на лист від Вселенського патріарха щодо Томосу

Предстоятель УПЦ Московського патріархату митрополит Онуфрій повернув назад до Стамбула лист від патріарха Варфоломія з запрошенням на об'єднавчий собор УПЦ.

Про це повідомляє в суботу прес-служба УПЦ МП.

"Лист, в якому Патріарх Варфоломій загрожує предстоятелю УПЦ ультиматумами і вимагає послужити з розкольниками, Блаженніший Митрополит Онуфрій поклав назад в конверт і відправив до Стамбула за адресою відправника", - сказано в повідомленні.

В УПЦ МП заявили, що в листі Варфоломія присутні пасажі на зразок: відтепер УПЦ перейшла "в повну залежність від нашого Святійшого Апостольського і Патріаршого Вселенського Престолу", "по поблажливості, називаючи Вас Високопреосвященним Митрополитом Київським", "ми наказуємо Вас і тих, хто з вами , увійти в спілкування з колишнім [митрополитом] Київським Філаретом і колишнім [митрополитом] Львівським Макарієм і їх послідовниками" та інші.

Також наголошується, що цілий ряд єпископів МП, отримавши запрошення для участі в об'єднавчому соборі від патріарха Варфоломія, вчинили так само, відправивши свої запрошення до Стамбулу.

Як відомо, 6 грудня митрополит УПЦ МП Олександр (Драбинко) оприлюднив переклад листа патріарха Варфоломія до Онуфрія, датованого ще 12 жовтня.

Зокрема, Варфоломій запросив Онуфрія на об'єднавчий Собор Української православних церков, зазначивши, що він зможе бути кандидатом на позицію предстоятеля УПЦ.

В Константинополі просили предстоятеля УПЦ МП врахувати канонічні акти і історичну правду - і "гармонізувати себе з традицією".

"Після виборів предстоятеля Української церкви органом, який буде складатися з кліриків і мирян, Ви не зможете еклізіологіческі і канонічно носити титул митрополита київського, який Ви все одно носите зараз в порушення описаних умов офіційних документів 1686 року", - говориться в документі.

Як повідомляв "Апостроф", раніше в УПЦ (МП) розповіли головні таємниці об'єднавчого собору.