RU  UA  EN

Четвер, 28 березня
  • НБУ:USD 38.90
  • НБУ:EUR 42.05
НБУ:USD  38.90
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

28 березня

Всі новини

Трансплантація органів в Україні стане незаконною: лікарі в розпачі

Пересадка органів в Україні під загрозою, і з 1 січня лікарі погрожують зупинити всі операції, інакше вони не виконають вимоги нового закону, який вступає в силу в перший день року.

Про це повідомляється в сюжеті "ТСН".

Щорічно в Україні проводять близько 200 родинних пересадок, але з 1 січня вони можуть зупинитися зовсім, переконують в Інституті Шалімова.

"Лікарі ризикують кримінальним переслідуванням", - пояснюють там.

Новий закон про трансплантацію, який мав би запрацювати і вивести в новому році цю медичну галузь на новий потужний рівень, може заблокувати всі пересадки органів в Україні. Як повідомляється, Міністерство охорони здоров'я за півроку мало створити інформаційну систему потенційних донорів і реципієнтів, написати близько 30 актів, які б регламентували роботу системи трансплантації, створити нову для України спеціальність трансплантат-координатора і навчити потрібну кількість людей, але нічого з цього не зроблено.

Ще в листопаді чиновники, відповідальні за трансплантацію, переконували, що встигнуть підготуватися до початку 2019 року.

"Було б добре, якби законодавці розуміли, що такі серйозні речі не робляться за шість місяців або навіть за один рік", - написав однак заступник міністра Роман Ілик у соцмережах.

Зате уряд в авральному режимі затвердив порядок, яким чином діяти, якщо українці готові стати донорами після смерті: свою заяву можна віднести трансплантат-координаторам, яких ще не існує, уповноваженому органу з трансплантації, якого теж немає, або сімейного лікаря.

У парламентському комітеті просять силовиків не відкривати кримінальних проваджень на лікарів, якщо ті наважаться на пересадку на початку нового року. Депутати готові надати гарантії, але поліція і прокуратура запевняють, що ніякі листи або роз'яснення не мають юридичної сили перед законом.

"Якщо він буде порушений, тоді буде проглядатися складу злочину. Ми не можемо переступити через закон", - говорить заступник керівника департаменту Нацполіціі Олег Рикун.

Як вихід пропонується відстрочити дію нового закону, щоб міністерство таки виконало обіцяне, а робота тим часом тривала згідно старого законодавства.

"Зараз досягнута тимчасова домовленість. Заплановані трансплантації будуть призначатися на другу половину січня. Якщо потрібна негайна пересадка, тоді операція проводиться, тому що в разі відмови лікарі відповідатимуть за ненадання медичної допомоги", - пояснює заступник голови парламентського комітету з питань охорони здоров'я Ірина Сисоєнко. А в перший робочий день нового року, 15 січня, депутати ВР готові проголосувати за відстрочку нового закону про трансплантацію на рік.

Нагадаємо, як раніше повідомляв "Апостроф", 19 червня 2018 року президент України Петро Порошенко підписав закон про трансплантацію органів та інших анатомічних матеріалів людини.

Версія для друку
Знайшли помилку - видiлiть та натиснiть Ctrl+Enter
Розділ: Суспільство
Теги: закони