RU  UA  EN

Пʼятниця, 29 березня
  • НБУ:USD 38.80
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  38.80
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

29 березня

Всі новини

Українські військові здійснили перші польоти на новому вертольоті: фото і відео

Вертоліт Ка-226, який нещодавно отримала 10-я авіаційна бригада ВМС України, почав свої перші польоти.

Про це повідомляє "Думська".

Це перша абсолютно нова машина, що дісталася морським льотчикам за 27 років незалежності. Машину обкатують на авіаційній базі Кульбакіно, що біля Миколаєва.

Вертоліт Ка-226 був побудований трохи більше десяти років тому Кумертаусскім авіаційним виробничим підприємством і спочатку призначався для українських рятувальників. Контракт вартістю майже 30 мільйонів гривень Міністерство з надзвичайних ситуацій України (з 2012 року - ДСНС України) уклало з українським же ТОВ "Гелаксіс", яке, в свою чергу, замовило вертоліт через компанію Cantek Trading Inc. (Канада) ще в 2007 році.

Вертоліт був прийнятий в Кумертау у вересні 2008 року, а в січні 2009-го його доставили до Вільнюса (Литва), де він повинен був розмитнюватися МНС для доставки в Україну.

Протягом наступних кількох років рятувальники судилися з ТОВ "Гелаксіс" (який оголосив про банкрутство в 2011 році) з приводу оплати митних процедур, але в 2013 році Вищий господарський суд України постановив, що займатися цією проблемою має все-таки держава.

В результаті вертоліт доставили наземним транспортом на український прикордонно-митний пункт Шегині, де тимчасово передали на баланс департаменту охорони здоров'я Львівської обласної держадміністрації. Фактично йому дали на зберіганні у місцевого авіазаводу. В Україні вертольоти не експлуатувався.

В на початку 2015 року його планували передати Дніпропетровської обласної держадміністрації для подальшого використання в зоні АТО, зокрема для транспортування поранених до медичних установ. Однак ця ідея не здійснилася, і в кінцевому підсумку вертушку вирішили передати авіації ВМСУ.

13 липня 2017 року Львівська обласна рада на позачерговій сесії затвердила звернення до прем'єр-міністра України з проханням прискорити передачу вертольота Міноборони для потреб морської авіації. Восени минулого року на львівський авіаційний завод для освоєння нової машини прибули льотчики і техніки 10-й Сакської авіабригади

8 червня 2018 Ка-226 урочисто передали у Львові командиру бригади полковнику Ігорю Бедзаю, а через кілька днів він прибула на борту транспортного Іл-76 в розташування морських авіаторів, на аеродром Кульбакіно. Величезну допомогу в постановці вертольота "на крило" надавали прості львів'яни, а особливо вдячні військові волонтеру Даулету Бейсембаеву.

Однак перший великий політ машини відбувся лише 8 грудня цього року. 27 грудня вертоліт здійснив 15-й старт у небо.

Зараз льотчики і техніки всебічно вивчають машину і дуже задоволені придбанням. Інженерний склад зазначає, що новий "Камов" досить простий в обслуговуванні.

Вертоліт набагато тихіше і економічніше своїх старших побратимів і споживає всього 180 літрів гасу на годину польоту, проти 600-700 у Ка-27. У бригаді розповіли, планують використовувати нову машину для санітарних перевезень. Крім того, вона буде перевозити командування ВМСУ на полігони і в військові містечка. Нова "кашка" зніме навантаження з перевезень з Мі-14 і Ка-27, до того ж можна буде заощадити багато палива.

Зазначається, що це єдиний вертоліт подібного класу в наших Збройних силах. У бригаді сподіваються, що проблем з ним не буде.

Про проблеми української авіаційної промисловості читайте в матеріалі "Апострофа" М'яка евтаназія: чому українську авіацію не врятують закордонні гроші.

Версія для друку
Знайшли помилку - видiлiть та натиснiть Ctrl+Enter
Розділ: Суспільство
Теги: ВМС ЗСУ