RU  UA  EN

Четвер, 25 квітня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

25 квітня

24 квітня

Всі новини

Переддень Різдва: що можна і не можна робити в цей день

6 січня о Україні відзначається ніч перед Різдвом - Святвечір. Це заключний день Різдвяного посту і найсуворіший: саме в цей день не можна їсти до першої зірки. На цей же свято варять кутю і починають колядувати.

У 2019 православний Святвечір випав на неділю.

Що роблять перед Різдвом - у Святвечір

Це свято сімейне - коли за стіл сідають усією родиною, і глава сімейства запалює свічку на столі, як символ Віфлеємської зірки, що сповістив світ про народження Спасителя.

Перед цим готують рівно 12 пісних страв - за кількістю апостолів Христа, яких вони символізують. Обов'язкове блюдо - кутя. Кутю ж носять потім хрещеники своїм хрещеним батькам, вітаючись з ними при цьому: "Святий вечір! Батько і мати вам вечерю прислали". У відповідь дітвора отримує гроші, подарунки або просто солодощі.

Трапезу починають з молитви "Отче наш". Потім господар обходить кожного члена сім'ї, пригощаючи його просвиру або скибочкою хліба з медом - і бажаючи йому щось добре. Після чого всі намагаються по чуть-чуть від кожного блюда - щоб рік був ситим і вдалим. Також за столом поминають покійних.

Крім того, прийнято дякувати тварин в цей вечір: Святвечір кожна тварина розмовляє з Богом, і, щоб воно добре відгукнулося про свого господаря, в цей день з ним треба бути особливо ласкавим.

Святвечір - це не тільки традиції, пов'язані з їжею. Це час задуматися про душу і подякувати Богові за все гарне, що послано понад.

Святвечір 2019: що не можна робити

У Святвечір жінки не прибирають, не шили, не перуть і навіть не виносять сміття. Чоловіки ж не ходять полювати або рибалити.

Також вважається, що в це свято не можна:

  • їхати в далеку дорогу - це сімейне свято і його прийнято відзначати вдома;
  • поки триває святкова вечеря - голосно і часто розмовляти, а також вставити з-за столу і виходити з дому - щоб не впустити нечисту силу в житло;
  • з'їдати за столом страви цілком - а то рік пройде впроголодь;
  • запивати страви водою - тільки узваром;
  • сваритися і лихословити, особливо в гостях або за святковим столом;
  • надягати старий одяг, особливо рвану.

Крім того, Церква забороняє гадати в цей день. Вважається, що гадати потрібно на Святки - аж до самого Хрещення. Інакше нечиста сила долю попсує. Однак багато хто нехтує цією забороною.

Також всі неодружені - і дівчата, і хлопці - не сідають на кут стола, а то, мовляв, заміж не вийдуть заміж/не одружуються потім.

Нагадаємо, раніше були опубліковані оригінальні привітання з Різдвом.