RU  UA  EN

Пʼятниця, 29 березня
  • НБУ:USD 38.85
  • НБУ:EUR 42.05
НБУ:USD  38.85
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

29 березня

Всі новини

В Україну повернувся моряк, якому загрожувала страта в Ірані: перші фото

Моряк Андрій Новічков, якого в Ірані звинувачували у вбивстві матроса судна Arezoo і нещодавно звільнили, повернувся до України.

Українця зустріли в аеропорту "Бориспіль" 9 січня, повідомляє "Громадське".

Новічкова обміняли на громадянина Ірану Алі Джадуея, якого в Україні звинуватили в шпигунстві. За словами представників зовнішньої розвідки, він уже повернувся в Іран. Подробиці обміну Новічков відмовився розповідати.

Українця в Ірані звинуватили у вбивстві іранського матроса на судні, де Новічков був помічником капітана. Сам він стверджує, що матрос стрибнув у море.

"У мене не було з ним ніяких конфліктів. Які можуть бути конфлікти з начальством? А людині, який на повному ходу стрибає в море, не місце на судні", - сказав він.

Новічков виїхав з України в листопаді 2016 року. Він підписав контракт на роботу старшим помічником капітана іранського судна Arezoo. На судно Новічков сів неподалік Шанхаю.

На 18-й день плавання в Південно-Китайському морі у Новічкова стався конфлікт з одним з матросів. За словами українця, той йому грубив, намагався вдарити, а після — вистрибнув за борт. Тоді судно зупинили, почали пошуки, однак матроса так і не знайшли.

Після інциденту екіпаж судна розпустили. Однак у лютому 2017 Новічкова силою вивели на берег в Ірані та доставили до поліції, де від нього вимагали зізнання про вбивство матроса. Відтоді Новічков вже був за ґратами. Восени 2017-го моряк оголосив голодування, а на 11-й день його звільнили з-під варти під особисте зобов'язання консула, заборонивши залишати Іран до кінця розслідування. За словами Новічкова, він після звільнення з-під варти проживав в офісі іранської туристичної компанії, куди його влаштували знайомі консула.

За тривалий час розслідування справи моряка цю справу перекваліфікували із вбивства з необережності в навмисне вбивство. Українцю загрожувала страта через повішання. Утім, у слідства не було доказів.

Як повідомляв "Апостроф", раніше стало відомо, що в Україну повернуться звільнені з полону піратів моряки.