RU  UA  EN

Четвер, 2 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

2 травня

Всі новини

У Болгарії розгорівся релігійний скандал через Україну

У Болгарській церкві через обговорення визнання Православної Церкви України патріарх Неофіт посварився з митрополитами.

Про це повідомляє ТСН, посилаючись на болгарський сайт Faktor.bg.

Зазначається, що 24 січня завершилося чергове засідання Синоду Болгарської Православної Церкви, де основною темою було українське питання.

Перед засіданням Синоду прихильники трьох проросійських митрополитів Ловчанського Гавриїла, Іоанна Варненського і Данила Відінського провели акцію на підтримку позиції Московського Патріархату із закликом засудити дії патріарха Варфоломія.

До цих митрополитів на Синоді також приєдналися митрополит Іоанникій Слівенський, Антоній Західноєвропейський, Серафим Неофіт і Григорій Врачанський, які подали прохання патріарха і Синоду підтримати позицію РПЦ і її філії в Україні, територіальну цілісність Московського Патріархату, в тому числі і за межами РФ, а також оголосити Вселенського Патріарха єретиком.

У свою чергу патріарх Болгарський Неофіт заявив, що Україна є незалежною країною, тому повинна мати автокефальну церкву. Він передав прохання митрополитів-русофілів на розгляд канонічної комісії. Патріарха підтримали також митрополити США, Канади та Австралії Йосип, Григорій Великотирновський, Ігнатій Плевенській, Микола Пловдівський, Амвросій Доростольський, Наум Русенський і Кипріян Старозагорська.

Таким чином, прохання про підтримку Російської церкви набрало 7 голосів, протилежна думка отримала 8 голосів.

У той же час до патріарха і Синоду з відкритими листами звернулася найстаріша демократична політична організація країни - Болгарський землеробський народний союз, попросивши визнати Православну Церкву України.

У свою чергу Національний рух "Русофіли" попросив Синод знайти канонічне рішення українського питання, а також прийняти рішення, "відповідне братнім почуттям болгарського і російського народів".

За інформацією ЗМІ, на засіданні Синоду також були присутні прем'єр-міністр Болгарії Бойко Борисов, а також міністр фінансів Владислав Горанов.

Як повідомляв "Апостроф", раніше УПЦ (МП) офіційно зобов'язали змінити назву.