RU  UA  EN

Четвер, 2 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

2 травня

1 травня

Всі новини

Журналісти дізналися, скільки Росія витрачає на охорону ватажків Криму

За охорону будівлі парламенту і уряду в окупованому Криму продовжують відповідати воєнізовані організації. Щорічно їх послуги обходяться в десятки мільйонів рублів.

Про це пише "Крим.Реалії".

Зазначається, що після початку окупації функції щодо забезпечення безпеки адмінбудинків передали створеному на півострові управління позавідомчої охорони при "МВС Криму". Її представники охороняли Радмін і парламент Криму з 2015 по 2017 роки. Відповідно до російського порталу держзакупівель, охорона обох цих будівель щорічно обходилася російським платникам податків від 6 до 16 мільйонів рублів (від 2,5 до 6,7 млн грн).

Згодом відомство перейшло в Національну гвардію Росії і стало частиною Росгвардіі - структури, створеної на базі внутрішніх військ Росії під прямим підпорядкуванням президенту Росії Володимиру Путіну.

"У Криму Управління позавідомчої охорони військ Національної гвардії Росії контролюють правоохоронці з Татарстану - Валерій Харчіков і Віталій Крайнов. І саме це відомство з року в рік визнають єдиним постачальником охоронних послуг для кримського уряду і парламенту", - сказано в матеріалі.

У 2018 році безпеку будівлі Радміну обійшлася як мінімум в 7,6 мільйона рублів (3,2 млн грн). А охорона кримського парламенту - як мінімум в 5 мільйонів рублів (2,1 млн грн).

У нинішньому році на охорону Радміну окупанти знову планують витратити понад 7 мільйонів рублів (около 3 млн грн). Тендер на закупівлю цих послуг був оголошений в кінці минулого року. Про охоронні послуги для кримського парламенту в цьому році поки оголошень про закупівлі немає.

Як повідомляв "Апостроф", раніше суд в Україні дозволив стягнути з Росії збитки від анексії Криму.