RU  UA  EN

Пʼятниця, 26 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

26 квітня

25 квітня

Всі новини

З'явилися нові подробиці про причетність Мангера до вбивства Гандзюк: відео

Голова Обласної ради Херсонської області Владислав Мангер організував вбивство активістки Катерини Гандзюк керуючись особистою неприязню до неї. Він знайшов виконавців і дав кошти на злочин.

Про це заявив генпрокурор Юрій Луценко 11 лютого, зачитуючи повний текст підозри Мангер, передає "Українська правда".

"Це коротка схема ключових осіб цієї справи. На початку липня 2018 року громадянин Владислав Мангер, керуючись особистою неприязню, яка у нього виникла на підставі активної громадської діяльності Катерини Гандзюк, яка перешкоджає його корисливим інтересам, вирішив організувати умисне вбивство Гандзюк способом, який завдасть потерпілої особливі фізичні і моральні страждання", - заявив він.

За даними слідства для реалізації свого наміру Мангер звернувся до раніше знайомим йому Левіна та Павловського і запропонував їм знайти виконавців і організувати вбивство Гандзюк.

"На зазначену пропозицію Мангера і Павловський, і Левін відповіли згодою. Дня виконання цього злочинного плану Мангер дав Левіну та Павловському гроші в розмірі не менше 10 тисяч гривень для придбання необхідних засобів зв'язку і закупівлі знаряддя вбивства", - сказав Луценко.

Крім того, за словами генпрокурора, Мангер погодив з Левіним і Павловським суму винагороди за вбивство. У тому числі за вчинення нападу на Гандзюк не менше 5600 доларів. Іншу частину Левін і Павловський планували залишити для власного збагачення.

Він додав, що не пізніше 13 липня в Херсоні Левін і Павловський "за погодженням з Мангера" залучили до свого плану раніше знайомого їм торбину.

"Торбін привернув до скоєння нападу раніше знайомих йому Горбунова, Васяновича, Вишневського, Грабчук. Були відслідковані маршрути пересування Гандзюк, була закуплена кислота, була створена група закритих абонентів в мережі", - сказав Луценко.

Фото - ТСН

31 липня, за його словами, Торбін, Грабчук, Горбунов, Васянович, Вишневський організували напад на Гандзюк.

"Не пізніше 4 серпня Павловський за згодою Левіна передав торбині 4000 доларів за вчинення посягання на життя Гандзюк і дав вказівку всім учасникам нападу вжити заходів для запобігання їх викриття правоохоронними органами", - розповів генпрокурор.

Він додав, що в подальшому Торбін передав виконавцям по 500 доларів, а решту суми залишив собі.

"Згідно з висновком експерта, смерть Гандзюк настала від термічних опіків до 40% тіла. Наступ смерті знаходиться в прямому причинно-наслідковому зв'язку з отриманими нею опіками від нападу. Таким чином, Мангер підозрюється в організації скоєння вбивства Гандзюк, вчиненого з особливою жорстокістю з корисливих мотивів , на замовлення, за попередньою змовою осіб", - підсумував Луценко.

Луценко також показав папірець з інфографікою, яка демонструє схему організації вбивства Гандзюк.

На ній, за його словами, зараз є один "заклеєний квадратик".

"Це ймовірні зв'язки в органах влади та правоохоронних органах, які сприяли вчиненню цього злочину. Тут поки доказів недостатньо для пред'явлення підозр, але робота над ними йде", - підсумував Луценко.

Як повідомляє УНІАН, він також пояснив, що Мангера після оголошення підозри, згідно із законодавством, не мають права затримувати, його запросили добровільно прибути до Шевченківського районного суду Києва для обрання запобіжного заходу.

За словами Луценка, щодо Мангера є свідчення безпосередніх свідків, які викривають його як замовника.

"У нас достатньо доказів проти цієї людини", - запевнив генпрокурор.

"Ніякі посади, партійності чи інші політичні обставини не завадять висунути підозру. Але пред'явити підозра на замовлення балансу політичних підозр є абсурдом", - додав Луценко.

Як повідомляв "Апостроф", раніше в Службі безпеки України заявили, що розкрили вбивство активістки Катерини Гандзюк "в стислі терміни".