RU  UA  EN

Четвер, 25 квітня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

25 квітня

Всі новини

Бойовики бояться підходити: на Донбасі показали "український Javelin", відео

Протитанковий ракетний комплекс "Стугна" українського виробництва серйозно змінив ситуацію на лінії зіткнення на Донбасі.

Про це повідомляється в сюжеті "ТСН".

Як зазначається, зроблена в Україні ракета дуже ефективна, хоча і досить дорога.

Вартість ракети можна порівняти з вартістю однокімнатної квартири (близько 20 тисяч доларів). Установка веде ракету за допомогою лазерного променя. Дальність ураження становить п'ять кілометрів. Її розробили в Україні ще до війни. Однак масовий випуск комплексу почали тільки після втрати Дебальцевого.

"Чотири постріли - чотири попадання. На Донбасі українські військові знищили техніку бойовиків зі "Стугни". Протягом кількох днів українські ракети вражають чотири загрозливі мети: укріплений бункер і військову техніку", - йдеться в повідомленні.

Четвірку стрільців нагороджує начальник генштабу - прямо на передовій. Бійці кажуть, що ця нагорода швидше для розробників "Стугни". Вона схожа на штучний інтелект, який сам все робить за стрілка, для якого головне завдання - після пострілу вчасно піти з лінії вогню.

Ракета особливо ефективна проти військової техніки за рахунок свого подвійного заряду.

"Подвійний заряд означає, що є маленька частина, яка збиває динамічний захист, і основна частина, яка пропалює 80 сантиметрів броні або метр бетону, так що у неї дуже високі можливості", - розповідає боєць.

Одна ракета до американського "Джавелін" коштує шалені гроші - близько сімдесяти восьми тисяч доларів. Ракета до "Стугни" - дешевше майже в чотири рази, коштує 20 тисяч доларів. Висока ціна змушує кожного разу зважувати необхідність пострілу.

"Бойовики відчули на собі міць української "Стугни" і почали полювати на неї. Квадрокоптери сепаратистів полюють за цією технікою, шукають її. Якщо знайде, цю позицію можуть накрити міномети. Танки бруду не бояться, але бояться "Стугни". Присутність цих установок відігнала танкістів противника від передової. Збройні Сили отримали тактичну перевагу, яка може стати стратегічною. Тепер високоточну зброю українці застосовують всюди вздовж лінії фронту", - зазначають журналісти.

Нагадаємо, як раніше повідомляв "Апостроф", 30 січня ввечері в зоні проведення ООС українські бійці розрахунку "Стугна-П" придушили мінометну батарею бойовиків і знищили ворожу зенітну установку ЗУ-23-2.