У свято Вербна неділя не прийнято влаштовувати гучні гуляння, так як він випадає на дні Великого посту, проте деякі хочуть себе порадувати і приготувати щось смачне і незвичайне.
У цей день обов'язково за обіднім столом повинна зібратися вся родина.
На стіл в свято можна поставити пісні страви: каші, овочеві котлети і голубці, випічку, гречані млинці, різноманітні овочеві салати і пісні десерти.
Страви з м'яса під час посту варто виключити, але дозволяється риба і в невеликих кількостях вино.
Класичний вінегрет
Із вказаної кількості інгредієнтів виходить 6-8 порцій.
- Варений буряк - 2-3 шт.
- Квашена капуста - близько 250 г
- Відварений в мундирі картопля - 5-6 шт.
- Консервований зелений горошок - 1/2 баночки
- Ріпчаста цибуля - половина цибулини (за бажанням)
- Мариновані огірочки - 2-3 штуки
- Сіль, чорний перець і соняшникову олію - для заправки.
Приготування:
Буряк, картоплю і моркву відварити до готовності. Цибулю дрібно нарізати. Також огірки нарізати кубиками. Якщо капуста сильно солона, її слід промити і потім дрібно нашаткувати. Морква, картопля і буряк нарізати кубиками. Змішати картоплю, моркву, огірки, цибуля, капусту, буряк.
Трохи посолити. Заправити олією.
Салат з чорносливом
- Капуста білокачанна
- Чорнослив
- Морква
- Лимон
Приготування:
Дрібно нашаткувати білокачанну капусту, перетерти її з сіллю і цукром, сік віджати.
Очистити від кісточок і дрібно нарізати заздалегідь замочений на 2-4 години чорнослив.
Натерти на дрібній тертці моркву і половинку лимона. Все перемішати, посипати кмином.
Щі Валаамські
- Капуста білокачанна - 1 кг
- Свіжі гриби - 400-500 г
- Цибуля ріпчаста - 2 шт.
- Борошно - 1 ст. ложка
- Лавровий лист
- Петрушка - 4 стебла
- Чорний перець - 8-10 горошин
Приготування:
Окремо відварити дрібно нарізані гриби, відкинути їх на друшляк і злегка підсмажити.
Капусту, дрібно порізану цибулю, лавровий лист, петрушку, перець тушкувати при додаванні води.
Коли капуста упарітся і стане м'якою, але злегка хрусткою, підсипати підсмажену до світло-коричневого кольору борошно.
У грибний бульйон додати всі компоненти і свіжу зелень.
Щи довго і повільно прогрівати на невеликому вогні, не доводячи до кипіння, щоб вони просочилися грибним і капустяним духом.
Картопляна бабка з грибами
- Картопля
- Борошно
- Гриби
- Цибуля
- Вершкове масло
Приготування:
Натерти сиру картоплю на дрібній тертці, додати трохи борошна, солі і замісити тісто негусто.
Приготувати грибний фарш. Для цього гриби ретельно промити, обсмажити, дрібно порубати. Окремо в глибокій сковороді обсмажити до золотистого кольору нарізану кільцями цибулю, додати підготовлені гриби, посолити, добре перемішати.
У форму для запікання, змащену жиром, укласти половину картопляної маси, потім грибний фарш і зверху -залишається картопля.
Поставити в духовку для запікання. Через 5-10 хвилин поверхню картопляної бабки змастити маслом для утворення рум'яної скоринки і запекти до готовності.
Напій з м'яти і обліпихи
- Обліпиха - 3 склянки соку
- М'ята - 100 г.
- Мед - 50 г.
Приготування:
Сік обліпихи розвести 3 склянками кип'яченої води і 1,5 склянками відвареної м'яти польової, додати 50 г меду, ретельно перемішати, поставити на 2 години на холод. Напій можна пити холодним, а можна перед вживанням підігріти (але не кип'ятити).
Як повідомляв "Апостроф", 21 квітня православні християни відзначають Вербну неділю, або Вхід Господній в Єрусалим. Це один з 12 великих церковних свят в році.