RU  UA  EN

Четвер, 28 березня
  • НБУ:USD 38.90
  • НБУ:EUR 42.05
НБУ:USD  38.90
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

28 березня

Всі новини

Українська юристка пояснила, чому не можна позбавляти пенсій одержувачів паспортів РФ

Україна не має права позбавляти пенсій громадян, які вирішили отримати російські паспорти.

Про це на своїй сторінці в Facebook написала юрист Анна Маляр.

"Щойно на одному з телеканалів запустили ось таке опитування глядачів: чи виплачувати українську пенсію тим, хто отримує російський паспорт? 91% глядачів відповідає: ні.

Я сподіваюся, це не розпалювання ворожнечі і не дезінформація, а просто помилка редакторів, які не знають законодавства. Простими словами, це питання за змістом таке: чи повинна Україна порушити своє законодавство і перестати виконувати свої обов'язки щодо власних громадян?

Річ у тім, що скільки б паспортів у людини не було, але якщо в неї є паспорт громадянина України, вона визнається саме громадянином України. А це означає, що між цією людиною і державою є взаємний правовий зв'язок. Держава не може припинити виплачувати пенсії особі, яка має на цю пенсію право. Навіть якщо ця людина – сепаратист і вчинила злочин проти України", - написала юрист.

"Я розумію, що багатьом зараз неприємно стало, і небезпідставно, але ми ж прагнемо бути цивілізованою країною, а це базові соціальні гарантії. Більше того, зароблена пенсія не прив'язана до нашого громадянства. Якщо особа заробила в Україні пенсію, то навіть у разі добровільного вибуття з громадянства право на пенсію в неї залишається. Так само, як і в іноземців, які з іноземним громадянством у нас працювали, сплачували податки і заробили пенсію.

Я не називаю канал, бо редактори в мене у друзях, вони зрозуміють і виправлять. Думаю, це опитування продиктоване болем за Україну, але закон є закон", - зазначила Маляр".

Нагадаємо, зараз влади опрацьовують питання про позбавлення пенсій і соцвиплат тих громадян, які отримають паспорти РФ.

Як повідомляв "Апостроф", прем'єр Володимир Гройсман заявив, що уряд визнає незаконними і недійсними паспорти, які Російська Федерація буде видавати громадянам України на тимчасово окупованих територіях Донбасу.