RU  UA  EN

Субота, 27 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

27 квітня

26 квітня

Всі новини

Розкол і хаос: відомий журналіст пояснив, чим небезпечні випади Філарета проти ПЦУ

Конфлікт глави Української Православної церкви Єпіфанія з патріархом Філаретом є лише вершиною айсберга "системної кризи, яка буде з кожним днем посилюватися і охоплювати нові і нові сфери державного і суспільного існування".

Такий прогноз в своєму блозі на espreso.tv озвучив український журналіст і публіцист Віталій Портников.

"Справа, звичайно, не в цьому видатному церковному політикові, а в політичному процесі як такому. Багато хто навіть не уявляє собі його складності і філіграності, не розуміє, скільки перешкод потрібно подолати для вирішення навіть найпростішого питання, як особиста щоденна залученість і самого президента і його співробітників потрібна для ухвалення цілої низки рішень. І як просто все зруйнувати навіть не якимись невмілими діями, а просто невтручанням у процеси. І, звичайно ж, це стосується не лише церкви. Церква - окремий випадок. Просто у Філарета - блискуча інтуїція, він одним з перших зрозумів, що тепер можна. А вже за кілька тижнів це зрозуміють і люди без будь-якої інтуїції", - упевнений він.

За словами Портникова, не виключено, що у Філарета вийде здійснити задумане.

"І я зовсім не виключаю, що у Філарета все вийде, як виходило досі - нехай навіть ціною нового церковного розколу і маргіналізації, якщо не зникнення, української канонічної церкви. Філарет у своєму вмінні вибудовувати церкву під власні інтереси не раз перегравав сам себе - переграє і на цей раз", - додав експерт.

Також журналіст передрік появу хаосу, який накриє всі сфери державності і посилиться після парламентських виборів.

"Після парламентських виборів цей хаос тільки посилиться, тому що президент або отримає контроль над таким же дезорієнтованим урядом, або втягнеться в конфлікт з новим депутатським корпусом і кабінетом міністром. У такому хаосі сформуються абсолютно нові правила гри, в якій перемагає той, хто атакує першим, не замислюючись про довгострокові наслідки своїх дій, намагаючись захистити свої інтереси за всяку ціну. Філарет до формування таких правил уже приступив", - резюмував Портников.

Як повідомляв "Апостроф", раніше глава ПЦУ висловився про небезпечний конфлікт з Філаретом.