RU  UA  EN

Пʼятниця, 19 квітня
  • НБУ:USD 39.50
  • НБУ:EUR 42.10
НБУ:USD  39.50
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

19 квітня

Всі новини

Український священик розповів про впертість Філарета і його надвимоги

Почесний патріарх Української православної церкви Філарет пред'являв ряд вимог політичній верхівці держави і духовенству в ході передачі Україні Томосу про автокефалію ПЦУ.

Про це в інтерв'ю для кореспондента "Апострофа" розповів колишній глава Української автокефальної православної церкви, митрополит Макарій.

Він підкреслив, що серед духовенства не було ініціатив і навіть розмов щодо відсторонення Філарета від Синоду ПЦУ, навіть незважаючи на його складно здійсненні вимоги з питань зміцнення влади в руках митрополита.

"Я заявляю, що навіть розмови не було про відсторонення владики Філарета. Інші архієреї вам те саме засвідчать. Були інші питання. Зокрема, митрополит Вінницький і Барський Симеон (перейшов від УПЦ до ПЦУ, – "Апостроф") говорив, що місто Київ потрібно закріпити за Предстоятелем Епіфанієм, а Київську єпархію за владикою Філаретом, на що Філарет відповів: Епіфаній буде мати те, що до цього часу мав", - відзначив він.

За словами священнослужителя, в числі вимог Філарета були і гарантії від духовенства щодо голосування, причому саме за майбутнього митрополита Епіфанія. Президенту Петру Порошенко за словами екс-глави УАПЦ, довелося також "агітувати" перед Синодом.

"Президент Порошенко тричі викликав мене. Приходжу – вони сидять у кімнаті по протилежні боки: Порошенко у куті, а владика Філарет – під стіною і ставить умови: одну за одною. Спочатку, щоб митрополит Михаїл (митрополит Волинський і Луцький, - "Апостроф") зняв свою кандидатуру на Предстоятеля. А чому митрополит Михаїл як архієрей Київського Патріархату не може висуватися, владика Філарет не пояснював… Той погодився на це перед другим туром. Мене знову покликали на розмову. Цього разу Філарет вимагав від мене гарантій, що архієреї УАПЦ будуть голосувати за митрополита Епіфанія. Я пояснив, що це неможливо при таємному голосуванні. Але він настоював на своєму. Вже й президент Порошенко просив мене поговорити з архієреями. Але архієреї відповіді мені не дали. А у Філарета виникла ще одна вимога. І вже не витримав я, сказавши йому, що не можна ставити стільки вимог, коли під Софією на площі чекають люди", - сказав священник.

Також, як стверджує митрополит Макарій, на той момент глава Української православної церкви Київського патріархату ставив умови церквам щодо їх кандидатів на пост митрополита.

"Три церкви висували свого кандидата на предстоятеля. Від УПЦ (КП) був митрополит Епіфаній, від УПЦ (МП) – митрополит Симеон, і ми також мали запропонувати когось із архієреїв. Філарет говорив, що він чув, наче УАПЦ висуватиме єпископа Іларіона Рудника (єпископ Едмонтонський УПЦ Канади Константинопольського патріархату, - "Апостроф"). Він вважав, що потрібно обирати когось із українських архієреїв. З єпископів УАПЦ ніхто не хотів. Нарешті я вмовив архієпископа Харківського і Полтавського Афанасія, і той як добра людина та архієрей погодився, щоб тільки не зривати Собор", - розповів митрополит.

Як повідомляв "Апостроф", почесний патріарх Філарет під час створення ПЦУ не надав документи для ліквідації УПЦ (КП), тому церковні ієрархи в Україні допускали можливість скандалу.