Рання полуниця, що з'явилася на українських ринках, може бути небезпечною для вживання.
Про це йдеться в сюжеті ТСН.
Як зазначається, настільки ранній урожай може бути небезпечний наявністю в ягодах нітратів, які через два дні після збору перетворюються в ягодах в нітрити, які можуть стати причиною серйозного отруєння.
"Полуницю після збору потрібно зберігати не більше двох діб, тому що потім нітрати перетворюються в нітрити. Нітрити - це досить токсична речовина для всіх органів, особливо нервової системи. Ягода взагалі повинна реалізуватися на ринку один день", - розповіла завідувачка лабораторії Володимирського ринку в Києві Галина Климчук.
Особливо небезпечними нітрати можуть бути для дітей. Тому експерти радять не поспішати з покупкою улюбленого частування. Крім цього, відзначається, що вже через 10 днів ціна полуниці в Україні впаде в два рази.
Як вибрати полуницю:
- Якісна полуниця повинна ароматно пахнути. Відсутність запаху - ознака хімікатів.
- Занадто велика ягода може свідчити про накачування полуниці водою.
- Полуниця має бути цілісною і свіжою: пом'ята полуниця почне гнити відразу після покупки.
- Колір повинен бути яскраво-червоним. Світліша полуниця - недозріла, а більш темна - швидше за все, накачана барвниками.
- Також потрібно стежити за цілісністю плодоніжки, яка свідчить про свіжість ягоди.
- У солодкої полуниці зерна заглиблені в плід і знаходяться не дуже близько один від одного.