RU  UA  EN

Четвер, 18 квітня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

18 квітня

Всі новини

У мережі "відзначають" річницю топ-фейку пропаганди Кремля про Україну: відео

У липні 2019 року минуло рівно п'ять років з дня виходу на російському "Першому каналі" репортажу про події на Донбасі, в якому фігурувала розповідь про "розп'ятого хлопчика" в Слов'янську.

Відповідний фрагмент опублікував в Twitter користувач під ніком Michael Avrinsky.

"Нагадаю, що ні спростувань, ні вибачень за цей сюжет не було", - наголошується в коментарі до опублікованого відеофрагменту.

Увечері 12 липня 2014 року на "Першому каналі" був продемонстрований сюжет "Біженка зі Слов'янська згадує, як при ній стратили маленького сина і дружину ополченця". У ньому жінка, що представилася уродженкою Закарпаття Галиною Пишняк, розповіла про події, які нібито відбувалися після звільнення Слов'янська від військ бойовиків Ігоря Гіркіна-Стрєлкова.

Російські та міжнародні ЗМІ після появи сюжету проводили власні розслідування інциденту з "розп'ятим хлопчиком" і свідоцтв про будь-які подібні випадки не виявили. Репортаж став одним з головних зразків фейків російської пропаганди, які використовувалися при висвітленні війни на Донбасі.

Нагадаємо, як раніше повідомляв "Апостроф", бойовики ДНР видали новий фейк про дії українських військових на Донбасі, звинувативши Збройні сили України (ЗСУ) у вбивстві мирного населення.