RU  UA  EN

Четвер, 25 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

25 квітня

Всі новини

​Скандал навколо Київського патріархату: Філарет звернувся до Епіфанія, української влади і Заходу

Святійший патріарх Філарет звернувся до предстоятеля Православної церкви України (ПЦУ), митрополита Київського і всієї України Епіфанія, а також висловив прохання до ОБСЄ, президента України Володимира Зеленського та Міністерства юстиції.

Про це повідомляє прес-служба УПЦ КП.

Патріарх Філарет дізнався інформацію про дії митрополита Епіфанія і засудив їх.

"До мене дійшла інформація про створення Вами і Священним Синодом ПЦУ ліквідаційної комісії на чолі з митрополитом Черкаським Іоанном (Яременко) про ліквідацію Київської патріархії УПЦ Київського Патріархату, як юридичної особи, і Української Православної Церкви Київського Патріархату", - зазначив Філарет.

Він також підкреслив, що Епіфаній не мав права приймати таке рішення, оскільки Київська патріархія і Українська православна церква Київського патріархату не входять до складу Православної церкви України.

"Ми хоч і невизнана автокефальна Церква, але незалежна", - заявив предстоятель ПЦУ.

Він нагадав митрополиту про Помісний Собор, де було прийнято рішення про продовження існування Київського патріархату та про вихід зі складу Православної церкви України.

"Тому, Ви не маєте ніякої влади над нашою Церквою і Ваше рішення про створення ліквідаційної комісії не дійсне, так воно є втручанням у внутрішнє життя іншої Церкви", - заявив Філарет.

Також патріарх Філарет попросив ОБСЄ захистити права віруючих Української православної Церкви Київського патріархату. Він звернувся до глави СММ ОБСЄ і координатора проектів ОБСЄ в Україні Генріка Вілладсена.

"Щодо спроби Міністерства культури України та Міністерства юстиції України ліквідувати Українську Православну Церкву Київського Патріархату, фактів рейдерства з боку Православної Церкви України і порушення міжнародних прав на свободу совісті та віросповідання", - пояснили звернення патріарха в прес-службі.

Крім цього, предстоятель Української православної церкви Київського патріархату звернувся до президента України Володимира Зеленського з проханням "захистити права віруючих УПЦ Київського патріархату, припинити беззаконня по відношенню до Української церкви і захистити від рейдерства Православну церкву України".

"В результаті прямого обману, в який безпосередньо був залучений Патріарх і Українська Православна Церква Київського Патріархату, при безпосередній антинародній участі Порошенка П. О., 6 січня 2019 року Україна отримала Томос про так звану "незалежность". На жаль, до 06.01. 2019 року тексту Томосу ніхто, крім Порошенка П. О. і митрополита Епіфанія, не бачив. Отримавши таку небажану залежність, я і вірні УПЦ Київського Патріархату негайно почали боротьбу проти кабальної угоди, вийшли зі складу ПЦУ, провівши Помісний Собор УПЦ Київского Патріархату", - заявив Філарет.

Також патріарх Філарет попросив Міністерство юстиції продовжити існуючу реєстрацію УПЦ Київського патріархату. Він звернувся з листом до міністра юстиції України Павла Петренка, в якому попросив "забезпечити законне право Церкви на своє існування".

-------------------------------------------------- -------------------------------------------------- -----------

Після створення Православної церкви України (ПЦУ) на Об'єднавчому соборі 15 грудня шляхом злиття Української православної церкви Київського патріархату (УПЦ КП) та Української автокефальної православної церкви між патріархом Філаретом і главою новоствореної церкви Епіфанієм почав назрівати конфлікт.

У травні 2019 року Філарет звинуватив Епіфанія у відмові від домовленостей, досягнутих під час Об'єднавчого собору, і заявив про намір відновити Київський патріархат. Філарет стверджує, що, якщо б Київський патріархат і Українська автокефальна православна церква знали зміст тексту Томосу, то не погодилися б на нього.

На початку червня Вселенський патріарх Варфоломій відреагував на слова Філарета і заявив, що Київського патріархату не існує і ніколи не існувало.

20 червня в Києві у Володимирському соборіза ініціативою Філарета відбувся помісний собор ієрархів, священиків і мирян колишньої УПЦ Київського патріархату, на якомуприйняли постанову відновити ліквідовану УПЦ КП і відмовилися приймати Томос. Збори проігнорувала більшість архієреїв колишнього Київського патріархату, який на Об'єднавчому соборі влився в ПЦУ.

24 червня синод ПЦУ прийняв низку заходів щодо Філарета - його позбавили права керувати єпархією, але залишили в складі єпископату.

-------------------------------------------------- -------------------------------------------------- -----------

Як повідомляв "Апостроф", предстоятель Православної церкви України (ПЦУ), митрополит Київський і всієї України Епіфаній заявив, що розколу в ПЦУ немає, а є окрема думка однієї людини - почесного патріарха Філарета.