RU  UA  EN

Четвер, 18 квітня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

18 квітня

17 квітня

Всі новини

Український розвідник розкрив деталі викрадення Цемаха

Учасник вивезення Володимира Цемаха, бойовика так званої ДНР і одного з головних свідків справи Boeing MH17, розповів про те, як проходила операція.

Розповідь розвідника публікує "Радіо Свобода".

За його словами, підготовка до операції з боку бійців 74 окремого розвідбату ЗСУ зайняла близько доби. Інші служби готувалися набагато довше, однак деталі цієї підготовки розвідникам не були відомі.

"Нашим завданням було, власне, перевезення Цемаха через лінію розмежування. Складність тут, зокрема, полягала в тому, що на визначеній ділянці під Донецьком ворог стояв досить купчасто: його вогневі позиції могли знаходитися буквально на відстані 100 м одна від одної. У так званій ДНР й досі не знають, в яку саме прогалину ми залізли, щоб вивезти Володимира Цемаха", - говорить розвідник.

За його словами, командир однієї зі спецслужб, з якою співпрацювали бійці ЗСУ, заборонив ліквідувати "клієнта" за жодних обставин, його обов'язково потрібно було доставити живим.

В ході операції, двоє бійців отримали важкі поранення. Для одного з них воно виявилося смертельним.

"Щоб вивезти Цемаха, сержанту Олександру Колодяжному та ще одному нашому бійцю, фактично, довелося йти мінним полем. Хлопці спускалися через пагорб, Саша з’їжджав на стегні й зірвав ПМН. Другий боєць підбіг, щоб надати йому допомогу, й сам теж підірвався. Міна спрацювала одночасно біля Сашкової голови і ноги другого бійця. Врешті, Сашу вивозили непритомним, а другий боєць втратив ногу", - розповів розвідник.

Сержант Колодяжний помер 11 липня в госпіталі в Києві, не приходячи до тями.

Нагадаємо, як раніше повідомляв "Апостроф" 7 вересня Володимира Цемаха разом з рядом інших ув'язнених обміняли на українських полонених .