RU  UA  EN

Пʼятниця, 29 березня
  • НБУ:USD 38.90
  • НБУ:EUR 42.05
НБУ:USD  38.90
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

29 березня

28 березня

Всі новини

Не прописана система контролю: експерти висловилися з приводу законопроекту про ринок азартних ігор

Створення Комісії з розвитку та регулювання азартних ігор, передбачене законопроектом Кабміну про держрегулювання грального бізнесу, не відповідає на питання ефективного контролю за діяльністю нелегальних гральних закладів.

Про це заявив журналіст "Наші гроші" Юрій Ніколов, коментуючи проект закону про регулювання грального бізнесу, передає "LB.ua".

Колишня уповноважена АМКУ Агія Загребельська і журналіст видання "Наші гроші" Юрій Ніколов проаналізували законопроект щодо регулювання грального бізнесу, яка доля чекатиме точки ігрових автоматів, маскування ігрових автоматів під букмекерські контори і лотереї, в яку суму оцінюється нелегальний ринок і що може допомогти легалізації.

"Законопроект про легалізацію грального бізнесу передбачає створення спеціального уповноваженого органу. Передбачено створення Комісії урядом, тобто це чиновницький апарат. Ця комісія повинна перевіряти ігрові салони. Проект передбачає, що нові пункти продажів будуть підключатися до відповідної онлайн-системи лотерей. Кожен ігровий автомат за законопроектом повинний бути зареєстрований в системі. Адже зараз більшість залів - це "чорнуха", це коли салони працюють без ліцензій з нелегальним обладнанням. Уявіть, що певний ігровий салон не був підключений до системи і веде свою діяльність нелегально. В такому випадку цей салон буде чекати перевірки відповідної комісії. Як комісія буде проводити перевірку? Вона може сама приїжджати або реагувати на виклики стурбованих громадян. Однак, коли вона на цю перевірку збереться? І як швидко ця заява надійде в цю комісію? Можемо тільки уявити, якою буде вал заяв для невеликої комісії", - заявив Ніколов.

За словами журналіста, законопроект передбачає перехідний період терміном на 1 рік, коли дається час на існування цим салонам в тому вигляді, в якому вони існують зараз. Державі цей час необхідний на створення онлайн-системи, проведення тендерів та створення нормативної бази, розробку системи оподаткування.

Як зазначила Агія Загребельська, поки що чиновники, говорячи про легалізацію грального бізнесу, зовсім не згадують лотереї.

"По-перше, це абсолютно білий інструмент, який не викликає такого звикання, як казино та інші азартні ігри, і має свої традиції, навіть сімейні в багатьох країнах світу (в Європі в лотерею грають від 70 до 90% населення) за ці 10 років перетворився в брудний синонім. Лотереї повинні бути абсолютно доступні і дешеві, задовольняючи азарт населення. Ми маємо багато прикладів, коли лотерея має позитивний ефект для населення. В Англії за рахунок лотерей профінансовано будівництво стадіону до Олімпіади, в Канаді знімається кіно за рахунок бюджету з лотерей. Важливо мати розуміння, як із засилля ігрових автоматів правильно легалізувати лотереї", - сказала вона.