RU  UA  EN

Четвер, 2 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

2 травня

Всі новини

Стало відомо, що пишуть про політику українські користувачі Facebook, Instagram та VK - результати дослідження

У четвер, 24 жовтня, ГО "Інтерньюз-Україна" оприлюднила результати дослідження "Зрада vs Перемога: що українські користувачі FB, Instagram та VK пишуть про нову Раду".

Аналітики дослідили 2,1 млн постів від користувачів, які позначили Україну як країну проживання, з 29 серпня по 15 вересня.

Так, перші кроки парламенту стали "яблуком розбрату" в українському Facebook: опоненти вказують на "провали" та "перемоги" нової та старої Ради. Прихильники Порошенка вважають, що попередній склад Ради був "найкращим в історії країни", прихильники Зеленського вказують на корупцію та відмову попередньої влади реформувати судову систему. Чимало популярних авторів Facebook вважають, що влада слідує шляхом попередників з призначенням міністра внутрішніх справ, а призначення Рябошапки, Пристайка та Гончарука називають "позитивом".

Обмін полоненими і так звана формула Штайнмайєра стали гарячими темами в українських соцмережах - більшість користувачів Facebook висловили радість через повернення політв'язнів, проте критикували видачу Цемаха. Прихильники Порошенка у Facebook називали спроби Зеленського зупинити війну "капітуляцією".

У дослідженні вказано, що українські сегменти у Facebook та VK різні і рухаються у протилежних напрямках. У VK негативу більше: 74% постів про парламент мають негативну тональність, у Facebook ця цифра сягає 56%. Багато користувачів критикують Зеленського та його депутатів за "антиукраїнські" ініціативи, зокрема"зраду підприємців" та звільнення складу ЦВК.

Щодо інших фракцій у Раді: 49% постів у Facebook про "Європейську солідарність" Петра Порошенка були негативними (у VK - 56%), 76% постів у Facebook були негативними для ОПЗЖ. Щодо партій Тимошенко та Вакарчука негативу значно менше.

Активність проукраїнських користувачів у VK знизилася, проросійські користувачі зневажають український політичний клас загалом - 72% із VK-постів про парламент мають негативну тональність.

В Instagram спокійніше сприймають нову владу - 60.9% постів про Раду були нейтральними, тональність постів про конкретні партії – "Слугу народу", "Голос" та "Батьківщину" були позитивними або нейтральними (96.18%, 94.4% та 88.4%). Критикували "Європейську солідарність" та "Опозиційну платформу – За життя" - 65% та 62.5% дописів негативні, і лише 7% та 15% – позитивні.

Українців із Facebook, Instagram та VK об’єднує любов до політичних мемів, вони стали поширеним способом висловити ставлення до політиків, і Instagram є лідером у їх поширенні.

Дослідження ГО "Інтерньюз-Україна" проведено за допомогою Neural Networks та методів Artificial Intelligence, а саме: API Vkontakte для парсингу даних, Python Natural Language Processing Libraries для обробки текстової інформації, Neural Networks, реалізовані за допомогою бібліотеки keras для фільтрації спаму, кластеризація текстів за допомогою NLTK, Scikit-learn бібліотек та ін., візуалізація графіків за допомогою бібліотек Pandas, Plotly, Matplotlib у Jupyter Notebook, система баз даних: PostgreSQL.

Захід організовано ГО за підтримки "Медійної програми в Україні", що фінансується USAID.