RU  UA  EN

Субота, 11 травня
  • НБУ:USD 39.40
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.40
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

11 травня

10 травня

Всі новини

Підполковник США, який відмовився очолити Міноборони України: біографія і сімейні фото емігранта

У вівторок 19 листопада український інформпростір здивувала новина про те, що офіцер Сухопутних сил США, підполковник Олександр Віндман тричі відмовився стати міністром оборони України.

"Апостроф" розповідає про високопоставленого чиновника, який народився в радянському Києві та емігрував разом з сім'єю в трирічному віці.

З України сім'я Олександра поїхала в грудні 1979 року після смерті його матері. Батько Семен Віндман з тещею і трьома дітьми (Олександр, старший брат і брат-близнюк Євген) переїхав в Нью-Йорк, де оселився в бруклінському районі "Маленька Одеса". Після приїзду у них з собою було всього 750 доларів. Батько сімейства став інженером і багато працював.

У 1998 році Олександр закінчив Державний університет Нью-Йорка в Бінгемтоні. Після його закінчення вирішив робити військову кар'єру і вступив на службу в армію. Перше офіцерське звання отримав в 1999 році, коли проходив службу в Південній Кореї і Німеччини. У 2003 році в званні капітана відправився до Іраку. Через місяць отримав важке поранення при підриві на саморобній бомбі. Нагороджений орденом "Пурпурне серце".

З 2008 року працював у військових аташатах посольств США в Києві і в Москві, є офіцером Сухопутних сил США і спеціалізується на Євразії. Він отримав диплом магістра Гарвардського університету по Росії, Східній Європі і Центральній Азії. Вільно володіє українською та російською мовами.

Олександр (ліворуч) та Євген в Пентагоні, 2016 рік

Зараз Олександр Віндман обіймає посаду директора з питань Європи Ради з національної безпеки США.

Брат-близнюк Олександра Євген Віндман є юристом Білого дому, відповідальним за питання етики.

Історію сім'ї Олександра протягом 30 років висвітлювала друг сім'ї фотограф Керол Кітман. "Женя завжди був усміхненим. Його близнюк Саня був серйозним", - йдеться у підписі до фото 1980 року.

Photo Carol Kitman

Photo Carol Kitman

Photo Carol Kitman

Кадр з братами, зроблений невдовзі після еміграції в США. З документального фільму Кена Бернса

Олександр Віндман вважається головним фахівцем адміністрації Трампа по Україні. У травні 2019 року був присутній на інавгурації президента Володимира Зеленського.

На зустрічі із Зеленським (крайній зліва). 20 травня 2019 року

Крім цього Віндман був одним із співробітників, допущених до прослуховування телефонної розмови між Трампом і Зеленським, який відбувся 25 липня 2019 року.

У жовтні 2019 року Віндман погодився дати свідчення в рамках розслідування, що стосується можливого оголошення імпічменту Трампу. Тим самим він порушив заборону, введену Білим домом на участь в цьому розслідуванні для діючих співробітників адміністрації.