RU  UA  EN

Середа, 1 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

1 травня

Всі новини

Випадково запустили ракету: стало відомо про небезпечну НП в окупованому Криму

Так званий "суд" в окупованому Криму виніс вирок двом російським військовослужбовцям, які в 2017 році в Саках випадково запустили в ангарі авіаційну ракету.

Про це повідомляє "Апостроф" з посиланням на "Коммерсант".

За позовом Міністерства оборони РФ обвинуваченим Миколі Звєрєву і Олексію Чебанову доведеться заплатити 31 мільйон рублів. Військові були визнані винними в порушенні правил поводження зі зброєю, яка представляє підвищену небезпеку для оточуючих (ч. 1 ст. 349 КК РФ). Олексію Чебанову гарнізонний суд призначив службові обмеження для військовослужбовців на один рік і три місяці, під час яких він не може бути підвищений на посаді і військовому званні, з утриманням 15% із його грошового забезпечення в доход держави, а Миколі Звєрєву - рік обмеження з виплатою 10%.

Слідство встановило, що 1 жовтня 2017 року техніки авіачастині порушили регламент робіт і не перевірили справність чекових механізмів ракети Х-29ТД. В результаті при подачі струму відбулося спрацьовування пиропатронів, і авіаційна ракета класу "повітря-поверхня", що має довжину близько 4 м і вагу близько 700 кг (з них 100 кг доводиться на вибухівку), вирушила в політ. Вибуху не сталося.

Ракета знесла ворота і частину стіни ангара, знищивши на своєму шляху різну апаратуру і ще одну Х-29ТД.

Вартість кожної з ракет, яку довелося списати, експерти визначили в 18 млн 459 тис. рублів, система "Ока" і інше знищене обладнання були оцінені ще в 9,5 млн руб. Таким чином, до засуджених військовослужбовців за підсумками кримінального провадження було заявлено позов на 46 млн 571 тис. 266 руб.

Доводи позивача, викладені в позовній заяві, про знищення комплексу "Ока" для підготовки авіаційних керованих засобів ураження і стягнення його повної вартості з відповідачів в розмірі 6,1 млн руб. суд визнав неспроможними, оскільки, згідно з висновком судової бухгалтерської експертизи, апаратура виявилася працездатною - у неї тільки пом'яло корпус. Ремонт пристрою в результаті обійшовся в 912,7 тис. руб. Інша апаратура, оцінена в 3,4 млн руб., як з'ясувалося в суді, експлуатувалася більше 20 років і її залишкова вартість становила 2,7 млн руб.

Таким чином, військовий суд скоротив збиток до 40,6 млн руб., з яких більша частина припала на ракети. Відзначивши пом'якшувальні обставини, в тому числі заподіяння шкоди через необережність, суд знизив стягнення з Звєрєва до 15 млн руб., А з Чебанова - до 16 млн руб. Крім того, вони повинні виплатити в бюджет Сімферополя по 60 тис. руб. мита.

Видання зазначає, що таких грошей у військових немає, і розплачуватися за позовними вимогами вони будуть багато десятиліть.

Як раніше повідомляв "Апостроф", в окупованому Росією Криму загорілася військова вантажівка з боєприпасами. Через інцидент перекрили автодорогу Євпаторія - Севастополь.