RU  UA  EN

Субота, 27 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

27 квітня

26 квітня

Всі новини

Називав Крим російським і вірив Путіну: чим запам'ятався екс-мер Москви Лужков

Колишній мер Москви Юрій Лужков, який помер 10 грудня у клініці Мюнхена, в Україні відомий своїми скандальними заявами, а в Росії - як чиновник радянської школи, який намагався впровадити свої консервативні погляди в питаннях облаштування російської столиці.

Так, Лужков протягом 18 років займав посаду мера Москви. На посту він намагався реалізувати ряд ініціатив по скороченню кількості заторів у місті, жодна з яких не була реалізована до кінця, пропагував свій погляд в архітектурі, внаслідок чого в місті з'явилося багато псевдоісторичних будівель сумнівної художньої цінності, а також давав свої дозволи на знесення старих житлових будівель і забудову центру офісними будівлями без урахування зростання навантаження на інфраструктуру. Також він пропонував відверто провальні експерименти, наприклад, створити спеціальний пристрій для збивання бурульок з дахів.

Восени 2010 року він був звільнений з посади "у зв'язку з втратою довіри" з боку тодішнього президента Росії Дмитра Медведєва. Свою відставку він прокоментував в інтерв'ю, заявивши, що не вважає ситуацію "зрадою", але допускає таке трактування. Слід зазначити, що після звільнення Лужков став фермером і відкрив агрохолдинг в Калінінградській області.

У травні 2008 року мер Москви Юрій Лужков заявив, що Севастополь повинен бути відданий Росії. Після цього в СБУ вирішили безстроково заборонити йому в'їзд в Україну. У червні 2010 року Лужкову знову дозволили відвідувати Україну за наказом Віктора Януковича, однак він вказав, що думки своєї по Криму не змінює і заборона знову почала діяти після анексії півострова Росією.

Як повідомляв "Апостроф" 10 грудня помер екс-мер Москви Юрій Лужков. У нього зупинилось серце в одній з клінік німецького міста Мюнхен у віці 84 років. У медустанові Лужкову проводили операцію на серці.