RU  UA  EN

Пʼятниця, 19 квітня
  • НБУ:USD 39.40
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.40
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

19 квітня

Всі новини

Глава ПЦУ зробив гучну заяву про Філарета і його оточення

Митрополит Єпіфаній заявив, що оточення патріарха Філарета сіє ворожнечу і ненависть, у нього за спиною грають деякі проросійські сили.

Про це повідомляє "Апостроф" з посиланням на видання "Українська правда".

"Зараз на завершальному етапі відбувається ліквідація Київської патріархії - Української православної церкви Київського патріархату. Тому що як церкви Київського патріархату не існує, залишилася просто релігійна організація, яка колись виконувала роль керівного органу. І в зв'язку з повною ліквідацією Київської патріархії було прийнято одноголосне рішення Священним синодом, що в зв'язку з тими заслугами, які почесний патріарх Філарет має перед Українською православною церквою, ми довічно залишаємо йому резиденцію на Пушкінській, 36", - зазначив Єпіфаній.

Він поділився, що собор Володимирський теж довічно залишається за ним, де він має можливість здійснювати богослужіння, а також утримання та надходження, які від Володимирського собору на рівні пожертвувань і т.д.

"Але для подальшого існування потрібно мати юридичну особу. І тому ми пропонуємо створити патріаршу місію. Але це станеться тільки з його згоди. Ми йдемо на поступки, ми поважаємо його, ми проявляємо до нього християнську любов. Почесний патріарх часто декларує, що його хочуть "викинути на вулицю". Це не відповідає дійсності і це - неправда. Ніколи ні в кого навіть не було подібної думки. Але, на жаль, те оточення, яке зараз у нього, сіє ворожнечу, сіє ненависть", - підкреслив митрополит.

На питання журналістів, навіщо це роблять, він відповів: "Не зрозуміло".

"Ось є люди, яким подобається, щоб було протистояння. На жаль, за спиною почесного патріарха Філарета - я думаю, що він цього не усвідомлює, - грають деякі проросійські сили. Були дослідження, можливо, ви бачили, де явно і відкрито "люди Медведчука" проводили проплачені мітинги проти мене", - розповів Єпіфаній.

За його словами Філарет не усвідомлює цього.

"Ну якщо проводяться реально мітинги, проплачені проросійськими силами. Один з них на Софійській площі - зібрали один і той же мітинг спочатку на підтримку "112 каналу", здається, а потім "на захист" Героя України патріарха Філарета. Тут реально видно, що є зовнішнє втручання в ці справи", - сказав митрополит.

Як повідомляв "Апостроф", почесний патріарх Філарет різко відповів на рішення Синоду Православної церкви про надання йому права довічного проживання в будинку на Пушкінській і створення релігійної комісії.