RU  UA  EN

Пʼятниця, 29 березня
  • НБУ:USD 38.85
  • НБУ:EUR 42.05
НБУ:USD  38.85
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

29 березня

Всі новини

Як пропагандисти Путіна потрапили в Україну: в СБУ заявили про хитру "схему"

Українські силовики розповіли, як журналістка російського пропагандистського телеканалу "Зірка" Діана Сіразі прибула до Києва.

Про це повідомляє видання "Обозреватель".

Відомо, що пропагандистка Кремля приїхала в Україну як приватна особа.

"Ця журналістка починаюча, тому в поле зору Служби безпеки України вона не потрапляла" - відзначили в прес-службі СБУ.

Вони розповіли про таку схему: пропагандисти беруть новачків, які тільки що влаштувалися на роботу, або стажистів. Вони приїжджають в Україну як приватні особи, а не як журналісти.

В СБУ запевнили, що "оперативно відреагують" на цей факт в разі, якщо пропагандистами будуть здійснені протиправні дії.

Нагадаємо, 12 грудня російський телеканал "Зірка" опублікував інформацію про те, що його знімальна група безперешкодно прибула до Києва в робочих цілях, пише ВВС.

"Наша знімальна група летить до Києва. Пане президент Володимир Зеленський на прес конференції сам запросив журналістів у гості. Ми вирішили перевірити, чи тримає він обіцянку, чи пропустять нас через митницю. Поруч зі мною оператор в повному спорядженні - техніка та мікрофон з нашим логотипом", - розповіла кореспондент Сіразі.

Ймовірно, вони мають на увазі слова Зеленського на прес конференції в Парижі після переговорів в нормандському форматі.

Тоді він, звертаючись до російських журналістам, сказав: "Ви приїжджайте, я вам особисто покажу. Тільки, щоб реально. Не так, як ваші, там товариш Соловйов, весело говорить в Москві, що відбувається - а я завжди говорю, а ви приїжджайте прямо, що у нас відбувається, подивіться. Походіть ніжками, ручками, "очима". Нічого страшного, я думаю, туфлі Brioni, або що там, не забруднить людина".

Представники російського телеканалу стверджують, що приїхали з брендованим мікрофоном каналу.

"Знімають відбитки. Дівчина дуже привітна". Що дивно, головне питання: "Яка мета вашого візиту?" не ставлять. Хоча, здається, це і так зрозуміло, дивлячись на нашого оператора з камерою".

"Ми в центрі Києва. Я - на Майдані. Правда, поки невідомо, чи всім журналістам відкрили шлях, і чи надовго. Але принаймні прямо зараз, стоячи тут, я можу спокійно закінчити свій репортаж і нарешті сказати: Діана Сіразі, Олександр Столяров, телеканал "Зірка", Київ, Україна!", - каже журналістка.

При цьому на відео видно, що запис на Майдані Незалежності відбувався без яскравого червоного мікрофона "Зірки".

У Кремлі вже навіть прокоментували таку "сенсацію", назвавши її позитивним кроком.

"Давайте виходити з того, що журналіст дійсно в'їхав - це позитивний знак. Як далі буде відбуватися робота - судити одним днем неможливо. Давайте подивимося, що буде далі", - сказав прес-секретар президента Росії Дмитро Пєсков.

У той же час українські прикордонники розповіли, що російська знімальна група не уточнила, що вони журналісти. На питання, чому їх пропустили, представник Держприкордонслужби відповів: "Відносно цих людей не було інформації про заборону на в'їзд".

Таким чином, виходячи з коментаря прикордонної служби, журналісти "Зірки" не вказали справжню мету поїздки, за що теоретично українська сторона їх може видворити і поставити заборону на в'їзд.

Як повідомляв "Апостроф", президент України Володимир Зеленський після саміту "нормандської четвірки" в Парижі запросив російського пропагандиста Володимира Соловйова і його колег особисто відвідати Україну і поспілкуватися з місцевим населенням.