RU  UA  EN

Пʼятниця, 26 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

26 квітня

25 квітня

Всі новини

В Україну повертається в'язень Кремля, якого тримали в російській колонії: фото

У середу, 22 січня, закінчився термін відбування покарання в російській колонії міста Курган, РФ, для політв'язня кримського татарина Рустема Ваїтова, в зв'язку з чим він вийшов на свободу.

Про це пише "Кримська солідарність" з посиланням на адвоката Едема Семедляєва у Facebook.

Адвокат відправився в Росію зустрічати колишнього ув'язненого, разом з ним поїхали брат ув'язненого і українські дипломати.

Рустем Ваїтов 1986 року народження був незаконно затриманий силовиками російських окупантів разом з групою співвітчизників в селі Орлине під Севастополем.

Його звинуватили під надуманим приводом за ч.2 ст.205.5 КК РФ - "участь у діяльності терористичної організації". У вересні 2016 року суд в Ростові-на-Дону за відсутності доказів провини затриманого оголосив вирок - п'ять років позбавлення волі в колонії загального режиму. Російські правозахисники публічно висловили думку, що Ваїтова разом з групою кримських татар затримали з релігійних причин, лише на підставі того, що вони читали мусульманську літературу. Його справу пов'язали з переслідуванням релігійної організації "Хізб ут-Тахрір", яку в Росії вважають терористичною, незважаючи на те, що з моменту заснування її члени не вчинили жодного теракту.

Як повідомляв "Апостроф", раніше в мережі був опублікований повний список українців, звільнених з полону бойовиків ЛДНР 29 грудня. В цілому в Україні повернулися 76 осіб.