RU  UA  EN

Пʼятниця, 26 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

26 квітня

Всі новини

Може "з'їсти" інфляція: озвучено тривожний прогноз по накопичувальних пенсіях в Україні

Накопичувальна пенсія, яку хочуть запровадити для українців, може виявитися малоефективною, адже кошти за кілька років знецінить інфляція.

Про це повідомляє "Апостроф".

"Якщо у людини зарплата, умовно, 5 тисяч гривень, то 1% - це 50 гривень, тобто 2 долари. За рік - 24 долари. Якщо додати 2% від роботодавця, вийде близько 75 доларів в рік. Навіть якщо це буде 100 доларів (при більш високій зарплаті, - "Апостроф"), то за десять років людина "накопичить" аж 1000 доларів. Адміністрування цього внеску, думаю, вийде дорожче. І мені здається, що людині буде простіше ці 100 доларів покласти на депозит, тому що в цьому випадку відсотки будуть йти вже з першого внеску, тоді як накопичувальна система передбачає, що людина отримає ці гроші в якомусь невідомому майбутньому. До того ж ці кошти "з'їсть" інфляція, і вийде навіть негативна ефективність", - розповіла консультант Київського центру підтримки і розвитку бізнесу Олександра Томашевська.

Томашевська додала, що найкращим варіантом буде той випадок, коли накопичені на пенсію кошти українців не будуть лежати у банках без дії, а залучатимуться як інвестиції. Тим самим кошти будуть приносити прибуток.

Економіст Тарас Козак упевнений у тому, що кошти, які українці накопичать щомісяці перераховуючи 1% від зарплати, потрібно інвестувати в інфраструктуру - труби, мережі та дороги. Таким чином, накопичення не знеціняться через інфляцію та допоможуть оновити ту сферу, на яку не вистачає бюджетних коштів.

Більше про те, як працюватиме нова накопичувальна система пенсій, читайте в матеріалі "Апострофа": Пенсії переходять на другий рівень: державі - добре, бізнесу - погано.

Як писав "Апостроф" раніше, в Україні більшість пенсіонерів (38,8%) отримують виплати в розмірі від 1501 грн до 2000 грн.