RU  UA  EN

Четвер, 25 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

25 квітня

Всі новини

​Україна не готова до спалаху коронавірусу: лікар заявила про страшну небезпеку

Україна не готова до масового поширення коронавірусу, а в протидії інфекційним захворюванням найголовніше - готовність.

Про це розповіла "Апострофу" доктор медичних наук, заслужений лікар України, завідувач кафедри інфекційних хвороб національного медичного університету імені О.О. Богомольця Ольга Голубовська.

Вона зазначила, якщо в Україні виявлять коронавірус, то країні загрожує паніка. Однак, якщо зафіксують всього два-три випадки, то це буде не так страшно, набагато небезпечніша епідемія. Вона порівняла, що в Італії через смертельну хворобу вже почалася паніка, люди виїжджають з країни. Також Німеччина вже перекрила кордон.

"Тому що це неконтрольований процес. Якщо у нас буде масове поширення інфекції, то ми не готові - звичайно! Ні в Польщі, ні в Білорусі немає такої розрухи", - зазначила медик.

За її словами, в країні повинні бути обладнання та прилади, навіть якщо вони не знадобляться.

"Не повинно бути так, що для наших людей, які поверталися з Китаю, раз по разу міняли дислокацію, їх нікуди не пускали, тому що місцева влада чинила опір. Це маячня! Нам зараз нав'язують децентралізоване протидію інфекційним захворюванням. Чи розуміє людина, яка це придумала, всю відповідальність і всі ризики і, що найголовніше, чи знає вона наші регіони? Децентралізація не повинна автоматично означати дерегуляцію. Держава не може припинити контроль за тим, що являє собою питання національної безпеки", - сказала Голубовська.

Вона підкреслила, що в Україні, на щастя, дозволили зберегти інфекційні стаціонари. Оскільки в бюджетному фінансуванні лікування інфекційних хвороб були закладені такі умови, які вели до ліквідації лікарень.

"Прийняли концепцію, будуть оплачувати вилікуваний випадок захворювання. Є хворі з грипом, ви вилікували - ми вам заплатимо гроші. А завтра хворих немає, то і платити вам не будемо. А, умовно кажучи, післязавтра лікарня закриється. А через місяць буде колосальний спалах і хворих будуть розпихувати по всім непристосованим приміщенням. Але тільки інфекційні стаціонари можуть госпіталізувати таких хворих: вони боксовані, там умови не такі, як в терапевтичних клініках", - зазначила лікар.

Детальніше читайте в матеріалі "Апострофа": Проти України було скоєно злочин і зараз ми безсилі перед коронавірусом - доктор медичних наук.