RU  UA  EN

Пʼятниця, 26 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

26 квітня

Всі новини

Карантин по-українськи: лікар зробив важливе зауваження про відкриття продуктових ринків

В Україні немає органу, який може контролювати дотримання правил безпеки на знову відкритих ринках в умовах епідемії коронавірусу.

Про це повідомляє видання "Гордон" з посиланням на слова кандидата медичних наук, керівника Національної експертної групи з інфекційного контролю, епідеміолога Андрія Александріна.

Коронавірус вбив понад 42 тис. осіб: що відбувається в Україні і світі (оновлюється)

За словами експерта, відкриваючи продуктові ринки, влада покладається виключно на свідомість людей.

"Я не вважаю, що відкривати ринки зараз безпечно. У нашій країні закони видаються для того, щоб населення їх потім порушувало. Усвідомленість людей в цілому невелика. Вони ще не готові до таких демократичних рішень. Однак в регіонах ми стикаємося з тим, що багато людей залишилися без роботи. Їм просто нічого їсти. В громадах зростає хвилювання, і ми можемо побачити зростання злочинності на вулицях. Це зараз відзначається в тій же Іспанії, де введені великі обмежувальні заходи", - сказав епідеміолог.

Александрін вважає, що торгівля на ринках на вулиці більш безпечна, ніж в закритих приміщеннях.

"Тут питання в тому, наскільки активно буде проводиться інформаційна політика, наскільки адміністрація ринків буде дотримуватися такого роду приписів. Сьогодні немає органу, який може контролювати дотримання цієї постанови. Тобто ставка на усвідомленість людей і керівництва ринків. Ризик поширення вірусу зростає. Але на відкритих ринках при дотриманні гігієни рук ймовірність інфікування короновірусом дуже низька. На критих ринках ситуація з безпекою складніша. Потрібно скласти більш докладні рекомендації, в яких конкретних приміщеннях які заходи виконувати для посилення безпеки. А поки з боку держави таких чітких рекомендацій немає", - підкреслив Александрін.

Як повідомляв "Апостроф", продуктові ринки в Києві не будуть відкривати під час карантину, незважаючи на заяву Міністерства охорони здоров'я про те, що їх можна відкривати, але при дотриманні певних умов.