RU  UA  EN

Четвер, 2 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

2 травня

1 травня

Всі новини

Що таке громадське місце і як себе вести: адвокат пояснив нюанси посилення карантину

Адвокат Василь Харчук пояснив, що називають громадськими місцями, в яких заборонили бути без маски в умовах посилення карантину через коронавірус в Україні.

Про це пише видання "Четверта влада".

За його словами, єдине визначення громадського місця, яке є в законі "Про заходи щодо попередження та зменшення вживання тютюнових виробів і їх шкідливого впливу на здоров'я населення": частина (частини) будь-якої будівлі, споруди, яка доступна або відкрита для населення вільно, чи за запрошенням, або за плату, постійно, періодично або час від часу, в тому числі під'їзди, а також підземні переходи, стадіони.

Тобто, як наголошує адвокат, громадськими місцями, з нині доступних, є магазини, супермаркети, аптеки, банки, приміщення органів влади, медзаклади, зупинки.

"У статті 9 Закону визначено, що орган місцевого самоврядування може розширити перелік громадських місць, де заборонено куріння, при цьому доцільно перерахувати в рішенні органу місцевого самоврядування громадські місця, вже визначені Законом України, що полегшить контроль виконання рішення", - додає він.

Як пояснює адвокат Василь Харчук, відвідування – це перебування з метою відпочинку, тобто вільного проводження часу у цих місцях. З огляду на прийняту постанову поняття парк, сквер, зона відпочинку – мають визначатися за якимись розумними і об'єктивними ознаками.

"Тобто, якщо ви йдете додому і ваш шлях пролягає через парк, то не мають права оштрафувати", – вважає адвокат.

При цьому, як уточнює адвокат, навіть якщо ви, втомившись, присядете на лавочку, це не є підставою для штрафу.

"У таких справах ознакою правопорушення є умисел на відвідування вами саме цих територій. Тобто працівник поліції і суд мають установити, що ви прийшли в парк з метою вільного проводження часу в ньому, а не з метою будь-якою іншою. Складність таких справ в тому, що Кабінет міністрів не може чітко виписати правила", - пояснює він.

Як повідомляв "Апостроф", 3 квітня, на урядовому порталі з'явився документ про посилення карантину через коронавірус в Україні.