RU  UA  EN

Субота, 4 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

4 травня

Всі новини

Повний місяць 8 квітня: коли можна спостерігати і що категорично не можна робити

Рано вранці середи, 8 квітня, відбудеться четвертий повний місяць в цьому році, який співпаде з так званим супермісяцем - моментом максимального зближення Землі і її супутника.

Про це повідомляє "Новое время".

Відзначимо, що українці можуть спостерігати момент астрономічного повного місяця, оскільки супутник Землі буде перебувати над горизонтом.

Астрономічний повний Місяць настане 8 квітня в 5:36 за київським часом. Це 15 місячний день в місячному календарі. Відсоток освітленості Місяця становить 100%. Схід Місяця о 19:48, а захід о 06:22.

Відзначимо, що повний місяць в цьому місяці співпаде з так званим супермісяцем - моментом максимального наближення Місяця до Землі. Так як Місяць обертається навколо Землі не по круговій, а по еліптичній орбіті, то в деяких точках своєї орбіти Місяць опиняється на максимально близькій відстані від Землі. У момент суперповню Місяць здається трохи більше звичних розмірів - її діаметр збільшується на 15%.

Термін супер Місяця було придумано в 1979 році астрологом Річардом Ноллом. З тих пір він став все більш популярним в ЗМІ. Через оптичний ефект, відомий як ілюзія місяця, повний місяць дійсно може здаватися величезним, коли він піднімається за віддаленими об'єктами на горизонті.

Астрономи відзначають, що спостерігати за повним Місяцем краще не в піковий час, а тоді, коли супутник Землі знаходиться досить низько над східною частиною горизонту.

Американські повір'я пояснюють, що квітневий повний місяць називають Рожевим Місяцем тому, що в США в ці терміни розквітає Phlox subulata, дикий земляний флокс - "один з перших весняних квітів". Цю подію також називають "трав'яний місяць", "яєчний місяць" і "рибний місяць".

Тобто в цей день супутник Землі не повинен виглядати рожевим. Швидше, супутник Землі може виглядати жовтим, помаранчевим або червоним, залежно від атмосферних умов. Традиційно, з цього повного місяця відраховують дату католицького Великодня - він відбудеться в найближчу неділю після повного місяця, 12 квітня.

Відзначимо, що в цей день краще відмовитися від поїздок навіть на невеликі відстані. Також не варто сідати за кермо і краще не літати - можуть падати літаки.

Додамо, зазвичай на рік буває 12 повних місяців, але в жовтні 2020 року їх буде два: 2 жовтня, а потім 31 жовтня.

Як повідомляв "Апостроф", 9 лютого в нічному небі вперше в 2020 році можна було спостерігати супермісяць, це явище також називають "сніжним" Місяцем.