RU  UA  EN

Пʼятниця, 19 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

19 квітня

Всі новини

Препарат "Протефлазид" для лікування коронавірусу не підходить - ЗМІ

"Протефлазид", яким пропонують лікувати COVID-19, не має наукових підтверджень ефективності, як пишуть журналісти, як ліки за 300-600 грн людям продають звичайний спирт (96%), в якому розведені дві трави: щучка дерниста і вейник наземний.

Про це пише видання "Знай.ЮА".

Як зазначає автор статті, спроби нав'язати препарат були зроблені, коли на обсервацію в Нові Санжари евакуювали українців з Уханю. З цього моменту (лютий - початок березня) і почалася активна медіакампанія в ЗМІ про "противірусний" препараті "Протефлазид", який пропонували в якості гуманітарної допомоги евакуйованим. Почав її екс-глава Центру грипу та доктор медичних наук Олександр Гриневич. Гриневич також працює заступником директора компанії НПК "Екофарм", яка є виробником цього препарату.

"Діюча речовина Протефлазид ефективно блокує розмноження коронавірусу", - заявив він.

Однак пізніше Гриневич уточнив: він тільки допускає, що препарат може блокувати розмноження вірусу.

"Ніхто не стверджує. Ми говоримо про передумови, які можуть бути. У нас немає конкретних даних", - визнав заступник директора компанії-виробника.

В кінці березня президент Академії медичних наук Віталій Цимбалюк звернувся до прем'єра Дениса Шмигаля з проханням впровадити препарат "Протефлазид" для лікування COVID-19.

Як зазначають журналісти, скандал з препаратом вже не перший. У 2018 році компанія-виробник подала в суд позов про захист ділової репутації у відповідь на публікацію, в якій "Протефлазид" був віднесений до "фуфломіцінів". Суд відмовив "Екофарм" в задоволенні позову.

Позиція медиків і учених, поза сферою лобізму "Протефлазиду", тим часом одностайна.

"Протефлазид" навіть герпес лікує не дуже ефективно, а на коронавірус він буде діяти приблизно, як аскорбінова кислота", - заявив лікар-інфекціоніст Ігор Марков.

Колишній міністр охорони здоров'я України Уляна Супрун в Facebook назвала препарат сумішшю трав, розчинених в спирті.

"У складні для країни та всього світу часи, такі "ноу-хау" впарюють керівники наукових установ, які існують на чималі кошти платників податків, і десятиліттями наживаються на імітації наукової діяльності", - підкреслила вона.