RU  UA  EN

Субота, 4 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

4 травня

3 травня

Всі новини

​Ситуація катастрофічна: з'явилася тривожна розповідь про пожежу в Чорнобильській зоні

У Чорнобильській зоні катастрофічна ситуація через пожежі, горять вже фактично інфраструктурні об'єкти станції.

Про це "Апострофу" розповів член Асоціації чорнобильських туроператорів і власник проекту Chernobyl Zone - Radioactive Team Антон Юхименко.

За словами очевидців, які гасять полум'я в Чорнобилі, з боку міста Прип'ять є майданчик відстою, який займається підготовкою радіоактивних відходів перед відправкою їх на поховання. На цьому майданчику також було зафіксовано спалах. Там перебували і "брудні" масляні відходи, і турбіни, і сусідній з ними ліс.

"Проблема в тому, що пожежі, які почалися як в Рудому лісі, так і біля "Вектора" (комплекс займається переформатуванням ядерного палива) швидше за все є справою рук паліїв. Всі мої колеги сходяться на тому, що це спланована диверсія. Можливо, є політичне підґрунтя, але її я коментувати не буду", - зазначив Юхименко.

Експерт підкреслив, що ймовірність підпалу доводить те, що Чорнобильська зона загорілася практично одночасно в різних місцях.

"На "Векторі" під час пожежі знаходилися і працювали люди, але зараз осередки загоряння біля нього вже локалізовані.
Рятувальники з ДСНС поза камерою говорили, що такого бути не може, щоб у природних умовах поширювався вогонь по зоні. Спочатку загорілося Поліське, яке більш-менш чисте. Про нього почали відразу писати, мовляв, радіація перевищує рівень в 16 разів. Але там такого бути не може - немає таких рівнів радіації. Потім загорівся Рудий ліс - і практично відразу ліс біля "Вектора". Вітром так просто іскри не переносяться, тим більше на такі здоровенні відстані. У другій половині дня почалися пожежі в 10-кілометровій зоні відчуження - центральній частині зони, де знаходяться Прип'ять, легендарна загоризонтна радіолокаційна станція "Дуга" і ЧАЕС - епіцентр зони. Загоряння там становлять небезпеку, тому що радіоактивні аерозолі піднімаються далеко вгору за допомогою теплових потоків і можуть піти куди завгодно",
- розповів Юхименко.

За його словами, вже ввечері стало відомо, що горить село Розсоха і старий однойменний полігон, який знаходиться поряд з нею. Це в 30 км від пожежі, що почалася раніше.

"Село заселене, полігон теж давно покинутий. Це 100% підпал, тому що пожежа почалася ззовні і проникла на територію зони. Почалося все з села Старі Соколи, яке знаходиться біля кордону зони і біля якого раніше знаходився КПП - зараз там просто ворота і закрита територія. Пишуть, що нібито поліція затримала людину, яка може бути причетна до підпалу цієї території. Однак тих, хто підпалив Рудий ліс і ліс біля "Вектора" - навряд чи зловлять", - зазначив експерт.

Як він розповів, полігон "Розсоха" - це старий занедбаний відстійник. В середині 2000-х весь метал очистили, порізали і вивезли на продаж - як все робилося в той час в зоні. Там досі стоять дві досить "брудних" "Амфібії" - великі десантні радянських машини, які займалися перевезенням радіоактивних відходів. Але вони навряд чи будуть горіти - адже це просто метал.

"Крім того, підтвердилася інформація, що загорілося село Крива Гора, яке знаходиться на лівому березі Прип'яті. Незрозуміло, яким чином воно могло спалахнути ввечері, коли там немає ліній електропередачі, немає навіть сонця. Тобто там немає причин для виникнення пожежі", - підкреслив Антон Юхименко.

Детальніше про ситуацію з пожежами в Чорнобильській зоні читайте в матеріалі "Апострофа": Це підпал, а державі "фіолетово": що горить в Чорнобильській зоні і чи є небезпека для Києва.