RU  UA  EN

Вівторок, 7 травня
  • НБУ:USD 39.20
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.20
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

6 травня

Всі новини

​В Україні зловили генерала, який готував страшні теракти на "замовлення" Росії: фото

Служба безпеки України (СБУ) викрила генерал-майора, який працював на ФСБ РФ і готував теракти в Україні.

Про це повідомляє прес-служба відомства.

Генерал-майора СБУ Валерія Шайтанова затримали у вівторок, 14 квітня. Його підозрюють в державній зраді і скоєнні терористичних актів. Зокрема, за завданням російських спецслужб він планував вбивство відомого добровольця Адама Осмаєва.

Відзначають, що СБУ зібрала достатню кількість доказів, які переконливо свідчать - Шайтанов є агентом Федеральної служби безпеки Російської Федерації. Це підтверджують наявні матеріали справи, серед яких аудіо- та відеозаписи.

"На жаль, людина, яка отримала генеральське звання після Революції Гідності і повинна була захищати Україну, насправді працювала проти неї. Ми провели складну, тривалу, багаторівневу спецоперацію. Це - найважливіше викриття Служби безпеки за всю історію Незалежності", - заявив голова СБ України Іван Баканов.

На його переконання, це затримання - свідоцтво того, що нові підходи в роботі Служби дають свої вагомі результати.

"Ми не просто робимо СБУ ефективнішою, але і очищаємо її. Акцентуємо увагу на контррозвідці і питаннях державної безпеки. І будемо надалі захищати країну і виявляти зрадників, незалежно від того, які посади вони займають", - підкреслив Баканов.

Як свідчать матеріали справи, Валерій Шайтанов, який є одним з колишніх керівників Центру спеціальних операцій "А" СБ України, насправді знаходився на агентурному зв'язку під псевдонімом "Бобиль" у полковника ФСБ Ігоря Єгорова. Останній є співробітником Департаменту контррозвідувальних операцій 1 Служби ФСБ - підрозділу, що спеціалізується на плануванні, організації і проведенні розвідувальних і диверсійно-терористичних акцій як на території України, так й інших держав.

Слідство також має незаперечні докази, що за завданням спецслужб РФ генерал-майор Шайтанов планував проведення терористичних актів на території України. За це представник ФСБ гарантував винагороду в розмірі 200 тисяч доларів США і паспорт громадянина РФ. В якості виконавця Шайтанов спеціально підібрав особу серед колишніх бійців спецпідрозділів.

Підготовка до цих злочинів чітко зафіксована в матеріалах справи.

Крім того, Валерій Шайтанов збирав і передавав російській стороні інформацію про:

  • обставини проведення окремих таємних операцій в районі АТО/ООС і задіяних в них співробітниках;
  • міжнародное співробітництво вітчизняних спецслужб у сфері національної безпеки і оборони;
  • співробітників керівної ланки Департаменту контррозвідки, оперативних підрозділів СБ України та ЦСО "А", українські розвідувальні органи;
  • займався підбором, вивченням і залученням офіцерів спеціальних і розвідувальних органів для роботи на ФСБ.

Зафіксовано агентурні зустрічі на території європейських країн: Єгорова з Шайтанова та з іншими громадянами України, які були залучені до виконання завдань російської спецслужби.

Зараз тривають невідкладні слідчі дії. Проводяться обшуки за місцем проживання і тимчасового перебування Шайтанова, а також громадян України, підозрюваних у приналежності до агентурного апарату співробітника ФСБ РФ Єгорова. Встановлюються обставини їх протиправної діяльності.

Окремо слід відзначити, що використовуючи своє службове становище Шайтанов отримував розвідувальну інформацію від старших і вищих офіцерів Служби. В ході досудового розслідування буде визначено їхню причетність до розголошення відомостей з обмеженим доступом.

Вирішується питання про оголошення Валерію Шайтанову про підозру у вчиненні злочинів, передбачених ст.111 ( "Державна зрада") і ст. 258 ( "Терористичний акт") Кримінального кодексу України та обрання міри запобіжного заходу.

Як повідомляв "Апостроф", стало відомо ім'я викритого СБУ топ-чиновника категорії "А", який продав секретні документи про дії Міноборони на сході України, в морях і Керченській протоці - це держсекретар Мінінфраструктури Андрій Галущак.