RU  UA  EN

Середа, 8 травня
  • НБУ:USD 39.15
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.15
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

8 травня

7 травня

Всі новини

Під Києвом безжально рубають ліс, "прикриваючись" карантином: обурливі деталі і фото

В охоронній зоні Національного музею народної архітектури та побуту в Пирогово вирубують залишки лісу, щоб звести житлові новобудови.

Про це повідомив журналіст і громадський діяч Михайло Погребиський, опублікувавши фото з місця вирубки і документи, що підтверджують історико-культурне значення цієї території.

Як свідчить діючий Генеральний план міста Києва, ділянка, на якій проводяться рубки, не тільки охоронна зона музею, вона ще й входить в зону охорони пам'яток культурної спадщини та Південного історичного ареалу столиці.

За словами Погребиский, це не зупиняє забудовника від планів фактично знищити цю територію і забудувати її висотками.

"Перша масова вирубка дерев, нагадаю, на цій ділянці була здійснена в січні 2020 року. Всього за актом зелених насаджень, що підлягають видаленню - мають зрізати 2779 дерев! Це невеликий ліс - причому балка, тобто яр, усіяний лісом. Зараз дорізають то, що недорізали в січні", - повідомив активіст.

Як стверджує автор поста, орендар цієї ділянки - агрокомбінат "Хотівський" - втратив право на оренду за згодою сторін ще в 2007 році.

"Це було зроблено для того, щоб землю могли забудувати фіктивні житлові кооперативи, яким тоді Київрада роздала абсолютно безкоштовно сотні гектарів особливо цінних земель у Феофанії, в Пирогово і Жуковому острові", - повідомив журналіст.

В даний час до орендаря ділянки прокуратурою Києва пред'явлено судовий позов, який, на думку, активіста, тільки прискорив дії зі знищення дерев.

"Забудовник зрозумів, що "пригорає" і потрібно поспішати! І ще режим карантину тут у нагоді - бо зручний для забудовників і сприяє активізації їх активності", - зауважив Михайло Погребиский.

Як раніше повідомляв "Апостроф", в Україні катастрофічна ситуація зі скороченням площ лісу - масштабні вирубки з боку браконьєрів значно шкодять екології країни.