RU  UA  EN

Вівторок, 7 травня
  • НБУ:USD 39.20
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.20
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

7 травня

6 травня

Всі новини

​У Росії влада відзначилася цинізмом на місці масових розстрілів при Сталіні: фото

У російському місті Тверь влада дала розпорядження зняти меморіальні таблички з місця масових розстрілів у 1940 році.

Про це повідомляє активіст Артем Важенков на своїй Facebook-сторінці.

Дошки пам'яті висіли на будівлі Медакадемії, в якій раніше знаходилося відділення НКВС. Вони нагадували про трагічну подію під час правління Йосипа Сталіна. Тоді на тому місці розстріляли понад шість тисяч польських військовополонених.

Дві таблички, російську та польську, зняли з фасаду будівлі відповідно до рішення прокуратури Центрального району міста.

На одному з пам'ятників було написано: "Пам'яті поляків з табору Осташків вбитих НКВС у Калініні заради застереження світу". На іншому значилося: "В пам'ять про замордованих. Тут в 1930-50-і роки знаходилося Управління НКВС-МДБ по Калінінській області та його внутрішня в'язниця".

За даними телеканалу "Дождь", подання прокуратури було винесено у жовтні 2019 року. В ньому говориться, що меморіальні дошки було встановлено незаконно, оскільки аналіз архівних документів не підтвердив факт розстрілу польських військовополонених в будівлі НКВС.

Нагадаємо, 5 березня 1940 року в Твері за рішенням трійки НКВС було розстріляно 6 295 польських військовополонених. У 1991 і 1992 році на будівлі встановили меморіальні дошки.

Як повідомляв "Апостроф", раніше в Празі (Чехія) демонтували пам'ятник радянському маршалу Івану Конєву.